Hoe weet ik wanneer ik voorstrijk moet gebruiken?
Twijfel je of de muur zuigend is, dan kun je dit testen door er met een natte spons over te gaan. Zuigt het water in de ondergrond, dan moet je gebruik maken van voorstrijk. Wordt het water niet opgezogen, dan is het waarschijnlijk geen zuigende ondergrond en hoef je geen voorstrijk te gebruiken.
Twijfel je, dan kan je altijd contact met ons opnemen.
Moet ik voorstrijk gebruiken voor nieuw stucwerk?
Ja, dit moet je zeker doen! Nieuw stucwerk heeft nog een sterk zuigende eigenschap Wanneer je hier direct muurverf op aanbrengt, ga je vlekken en een niet egale kleur krijgen. Gebruik hierom altijd een voorstrijk middel bij nieuw gestucte muren.
Wat is het verschil tussen primer en voorstrijk?
Het grote verschil zit hem de vaktermen die schilders gebruiken. Een voorstrijk is namelijk ook een soort primer, maar dan voor onbehandelde muren en plafonds. Een “echte” primer is meer voor op hout, metaal of kunststof. Daarom gebruik je voor muren die je voor het eerst wilt behandelen het woord voorstrijken inplaats van primeren. Wel zie je in sommige dekkende voorstrijk de naam primer terugkomen. Dit omdat veel merken international zijn en de engelse term gebruiken. Zie bijvoorbeeld Sikkens Alphacryl Pure Primer en Sigma WallPrim.
De twee soorten voorstrijk
Je hebt twee verschillende soorten voorstrijk die allebei hetzelfde doen, maar toch verschillend zijn. We zetten de twee voor je op een rijtje.
Transparante voorstrijk is een dun, melkachtig middel die de zuiging van de muur tegen gaat. Ook zorgt dit ervoor dat de uiteindelijke muurverf overal mooi egaal opdroogt en je minder aanzetten ziet. Nadat je de transparante voorstrijk hebt aangebracht, breng je altijd 2 lagen muurverf aan. Dit is de professionele manier hoe je het beste resultaat krijgt en hoe schilders het doen.
Tip! Breng de transparante voorstrijk aan met een blokkwast en werk van onder naar boven om geen druipers te krijgen.
Een dekkende voorstrijk heeft al veel weg van een normale muurverf. Het heeft pigment en geeft hierdoor de ondergrond direct een witte of andere lichte kleur. Het voordeel hierbij is dat je vaak nog maar 1 x met muurverf hoeft te schilderen.
Deze manier is sneller en voordeliger, alleen kwalitatief niet het beste. Je breng namelijk maar een laag muurverf aan en dit kan in sommige gevallen te weinig zijn. Wel kan dit een geschikte manier zijn voor ruimtes die niet veel worden gebruikt zoals slaapkamers.
Welke voorstrijk moet ik kiezen?
Of je voor een transparante of dekkende gaat is een persoonlijke keuze. Wij adviseren zeker voor nieuw gestucte muren in woonkamers altijd een transparante voorstrijk en twee lagen muurverf. Dit is ook de manier hoe de meeste schilders het doen.
Sikkens:
Sigma:
Overige merken:
Kan je voorstrijk door je verf mengen?
Nee, we raden aan om dit niet te doen. Vroeger werd dit wel eens gedaan en sommige stukadoors raden dit nog steeds aan. Je moet voor het beste resultaat beide los aanbrengen en niet gaan mengen.
Voorstrijk kopen bij verf-plaza.nl
In ons uitgebreid assortiment vind je voorstrijk voor alle situaties. Met onze topmerken van Sikkens en Sigma bestel je de beste voorstrijk voor jouw verfklus. Bestel je op werkdagen voor 22:00, dan sturen we het dezelfde dag nog met PostNL naar je toe.
Ook hanteren we de laagst prijs garantie, zo betaal je nooit te veel. Mocht je het elders goedkoper tegen komen, dan passen we de prijs voor je aan.
Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste voorstrijk? Neem dan contact op met onze verfexperts van de klantenservice.