Aanbrengen van betonverf

Betonverf aanbrengen

Betonverf laat zich op twee verschillende manieren uitleggen. Het is verf voor beton én verf met de kleur en structuur van beton. Dus zoek je naar betonlook of ben je van plan om bijvoorbeeld de garagevloer te schilderen? Wij leggen je uit wat het precies is, hoe je de verschillen herkent en welke soorten je kunt kiezen.

Bovendien laten we je aan de hand van een stappenplan zien hoe je aan de slag gaat met betonverf. En hoe je dat ook weer kunt verwijderen als je het hebt aangebracht en toch van gedachten bent veranderd. Of als het er al zit en je daar wat aan wilt doen. 

Verder gaan we voor je in op een aantal van de veelgestelde vragen over betonverf. Dus ben je benieuwd welke roller of kwast je nodig hebt, hoeveel m2 je ermee kunt schilderen en welke kleuren er zijn? Wij leggen het je uit, net als hoe lang het moet drogen en of de verf waterdicht is. Dat laatste kunnen we alvast verklappen, dat is de verf standaard niet. 

Wat is betonverf?

Betonverf is eigenlijk geen specifiek type verf. Het is in plaats daarvan een verzamelnaam van verfsoorten voor vloeren en andere harde oppervlakken. En anderen gebruiken de naam voor verf met de look voor beton. 

Dat betekent ten eerste dat je met betonverf ook plavuizen, sommige soorten hout en bijvoorbeeld kunststof of steen kunt schilderen. Dus gaat het om de garagevloer met daarop een zware auto? Of om de plavuizen die je beneden in de woonkamer hebt liggen? In de beide gevallen kun je gebruik maken van verf voor beton.

Tip: zoek je naar verf met een betonlook? Daar gaan we in dit artikel niet op in. Hier bedoelen we de verf die je op beton en op andere harde (vloer)oppervlakken kunt gebruiken. 

Welke betonverf moet ik kiezen? Soorten betonverf

Betonverf is er in een aantal verschillende soorten. Het is belangrijk om die goed uit elkaar te houden. Ga uit van het type ondergrond dat je wilt schilderen, de dekkracht waar je naar zoekt en het type project waar je aan werkt. En kom je er zelf niet helemaal uit? Geen probleem. Neem contact met ons op, dan helpen we je er graag bij.

Dit zijn de soorten betonverf die we in ieder geval onderscheiden:

      • 1-component betonverf
        Ten eerste kun je gebruik maken van 1-component betonverf. De verf is goed van kwaliteit, is kant-en-klaar en daardoor eenvoudig te gebruiken. Je kunt het meteen uit de pot gebruiken. Gebruik de betonverf bijvoorbeeld beneden op de vloer en in de garage, als je daar wat spullen wilt opbergen.

Let op: heb je eerder geschilderd met een 2-componenten betonverf? Je kunt dan niet zomaar gebruik maken van 1-component verf voor een nieuwe laag. 

      • 2-componenten betonverf
        De meer professionele variant is de betonverf in 2 componenten. Je moet ze zelf mengen. Op die manier breng je de verf samen met een verharder. Het is de beste keuze voor een garagevloer waarop je een auto parkeert of waar je andere zware belastingen hebt. 

Tip: zoek je een waterdichte betonverf? In veel gevallen geldt dit voor deze producten, zodat je een coating aan kunt brengen voor ruimtes waarin vaak vloeistoffen lekken. 

      • Betonverf primer
        Betonverf vraagt om een specifieke primer. Het is een stofbinder en de grondverf, die er daarmee voor zorgt dat de betonverf vervolgens beter zal dekken en zal hechten. 
      • Betoncoating
        Een betoncoating is in principe hetzelfde als een laag betonverf. Het is een andere naam voor hetzelfde product. 

Hoe moet ik betonverf aanbrengen? Stappenplan

Betonverf aanbrengen is gelukkig niet moeilijk. Wel is het belangrijk om vooraf te controleren of de vloer niet te vochtig is. We leggen in een paar stappen uit hoe je met de verf gewoon zelf aan de slag kunt. 

    1. Vochtigheid controleren
      Het is belangrijk dat het oppervlak dat je met betonverf wilt schilderen niet te vochtig is. Leg een plastic zak op de grond. Controleer na 24 uur of er condens op het plastic zit. Is dit het geval? Dan is de vloer te vochtig, waardoor je die verder moet laten drogen om deze te kunnen schilderen. 
    2. Vloer licht opschuren
      In sommige gevallen is het verstandig om de vloer licht op te schuwen. Een te gladde vloer schuur je licht op met een staalborstel. Op een ruwe vloer kun je gebruik maken van een handbetonschuurmachine of een diamantslijpmachine. Zo open je de vloer voor de betonverf, waardoor die beter zal hechten en zal dekken. 
    3. Vetvrij maken
      Het is belangrijk om de vloer goed stofvrij en vetvrij te maken. Hiermee voorkom je problemen met de hechting en dekking van de verf. In plaats daarvan bereid je de ondergrond goed voor, zodat je de verf er vervolgens vakkundig op kunt aanbrengen. 
    4. Betonverf aanbrengen
      Je kunt na de voorbereiding aan de slag met de betonverf. Gebruik een kwast en een roller, zodat je eerst de hoeken en daarna ook de grote delen kunt doen. 

Veelgestelde vragen

Welke roller of kwast heb ik nodig voor betonverf?

Zoek je de beste kwast of roller om betonverf aan te brengen? Het is vooral belangrijk dat je een kortharige en harde verfroller kiest. Op die manier kun je de verf goed overbrengen op de harde ondergrond. Het leidt tot een mooi strak resultaat, zoals je dat waarschijnlijk voor ogen hebt.

En ben je op zoek naar een kwast? Een ronde, platte of een radiatorkwast is de beste keuze om tot in de hoeken en langs de randen te komen. Je kunt de roller daarna gebruiken om de rest van de grote delen in te kleuren. 

Het is lastig om te berekenen hoeveel betonverf je per m2 nodig hebt. Andersom is dat een stuk makkelijker. Dus weet je het aantal vierkante meters dat je wilt schilderen? Dan kun je daarvoor bepalen om hoeveel liter van de verf voor beton het zal gaan. 

Houd er rekening mee dat de verf per liter geschikt is voor 5 tot 10 vierkante meter. Hoeveel dit precies is hangt af van het precieze product dat je koopt. Het staat bij de producten aangegeven, zodat je die informatie kunt gebruiken om een inschatting te maken. 

Betonverf is er in allerlei kleuren. Het gaat om het type product, dus niet om de kleur van beton. Dit betekent dat je de verf in meerdere kleuren kunt bestellen of kunt laten mengen. Ben je op zoek naar een zwarte, een grijze of juist een witte tint? Daarnaast heb je zelfs de keuze uit heel andere kleuren, om de vloer een prachtige kleur te geven. Je kunt er allerlei kanten mee op, dankzij de verschillende fabrikanten die werken aan betonverf. 

Nee, standaard is betonverf niet waterdicht. De enige uitzondering daarop is de verf op basis van epoxy. Je zorgt met de 2 componenten voor een hoogwaardige coating. Die is ook waterdicht, zodat je er gebruik van kunt maken voor een vloer waar regelmatig vloeistoffen lekken. 

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen over betonverf of kom je er niet uit binnen ons uitgebreide assortiment? Wij helpen je de juiste binnen- of buitenverf te kiezen voor jouw klus. Neem contact met ons op als je vragen hebt, dan vertellen we je graag meer. 

Bel ons op telefoonnummer 085 112 4328.

Stuur ons een WhatsApp-bericht naar 085 112 4328.

Stuur ons een e-mail naar info@verf-plaza.nl.

Rust oleum EpoxyShield MAXX 1
Rust-Oleum Epoxyshield Maxx
Sikkens Wapex 660 Mat 1 1
Sikkens Wapex 660 Mat
Oolex Olepox Epoxy Vloercoating
Oolex Olepox Epoxy Vloercoating