Primer voor nieuwe muren

Primer voor nieuwe muren

Heb je nieuwe muren omdat je het opnieuw hebt laten stucen of omdat je een nieuwbouwhuis bent gaan wonen? Dan moet je deze altijd eerst behandelen met een primer (in de schilderwereld noemen ze dit voorstrijk). Dit omdat onbehandelde muren sterk zuigend zijn. Wanneer je deze direct met een muurverf zal schilderen, trekt de muurverf in de ondergrond en krijg je vlekken en banen. Om dit te voorkomen breng je eerst een primer aan op de muren. Welke primers je hiervoor kan gebruiken leggen we je hier uit.

Naast muren geldt dit ook voor plafonds.

Welke primers voor muren zijn er?

Voor het behandelen van nieuwe muren heb je twee soorten primers waar je dit mee kan doen. Beide primers doen in de basis hetzelfde, en dat is de zuigende eigenschappen van de muren stoppen en een goede hechting creëren. Toch zit er een heel belangrijk verschil tussen de twee, dat leggen we je uit. Je hebt namelijk de volgende twee primers voor muren:

  1. Dekkende primer 
    Met een dekkende primer breng je ook meteen kleur op je muren. Het grote voordeel hiervan is dat je je muur direct de kleur kan geven welke die uiteindelijk ook moet worden. Zo hoef je deze nog maar 1 x af te werken met een laag muurverf.
    Je bent dus met 2 x schilderen klaar en dat bespaart je een hoop werk en geld.
    Let op! Dit geldt alleen voor lichte kleuren of tinten. Bij donkere of kleuren waar veel pigment in gaan (rode of gele tinten) moet je altijd 2 lagen muurverf aan brengen.
  2. Transparante primer
    Met een transparante primer breng je een dun, melkachtig middel aan dat enkel de muur vast zet en de zuiging tegen gaat. De muur heeft dan nog steeds dezelfde kleur (soms is die iets witter). Je moet hierna altijd nog twee lagen muurverf aanbrengen. Het is hierdoor iets meer werk, maar wel de beste manier om nieuwe muren te behandelen. Door het aanbrengen van twee volle lagen muurverf, ben je ervan verzekerd dat je dekking 100% is, ook bij donkere kleuren.

Dekkende primers

Wil je gaan schilderen met een dekkende primer dan heb je bij ons de keuze uit verschillende merken. We zetten deze voor je op een rijtje:

  • Sikkens Alpha Primer
    Veruit de meest gekozen dekkende primer (voorstrijk). Uitstekende dekking en soepele verwerking.
  • Sigma Wallprim
    Schilder je liever met Sigma? Dan is dit de dekkende primer van Sigma. Professionele kwaliteit zoals je van Sigma mag verwachten.
  • Oolex Pro Wall Primer
    Voordelig professioneel alternatief op Sikkens of Sigma. Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.
  • Flexa Pure Voorstrijk
    Doe-het-zelf kwaliteit en verkrijgbaar in kleine verpakkingen. Handig wanneer je maar 1 muurtje moet schilderen.

Door de verschillende keuzes kan het lastig kiezen zijn. Je kan dan ook het beste je keuze bepalen op basis van de uiteindelijke muurverf. Wil je bijvoorbeeld met een Sikkens muurverf gaan schilderen, dan is de Sikkens dekkende primer ook de beste keus. Ga je schilderen met een verf die hier niet bij staat, dan ben je vrij een te kiezen. Ze zijn namelijk allemaal goed overschilderbaar met alle muurverven van ieder merk.

Transparante primer

Kies je ervoor om een transparante primer te gaan gebruiken? Dan heb je de keuze uit de volgende producten.

  • Sikkens Alpha Superfix
    Kant en klare transparante voorstrijk die je makkelijk aan brengt met een roller. door het hoge rendement (20 m2 per liter), kan je met 10 liter ongeveer 200 m2 voorbehandelen.
  • Sigma Sigmafix universal
    Deze verdun je met water waardoor je van 2,5 liter Sigmafix 12,5 liter in totaal maakt. Makkelijk aan te brengen met een blokkwast.
  • Oolex Pro Voorstrijk
    Ook dit middel verdun je met water waardoor je van 1 liter 5 liter maakt.
  • Porex 2000
    Veel gebruikt middel door schilders. Ook verdunnen met water en vervolgens aanbrengen met een blokkwast.
  • Alabastine Sneldrogende Voorstrijk
    Dit is de voordeligste keus en het middel is direct klaar voor gebruik.

Alle middelen hierboven hebben dezelfde soort eigenschappen. Dit maak het kiezen hiervan natuurlijk niet makkelijk. Wij raden je dan ook aan om je keuze te baseren op basis van de uiteindelijke muurverf waar je mee gaat schilderen. Ga je met een Sikkens verf schilderen dan altijd Sikkens gebruiken. Dit geldt ook voor de andere merken. Ga je schilderen met een merk en staat de primer daarvan hier niet bij, dan maakt je keuze niet veel uit. Ga je met een voordeligere muurverf schilderen dan is de Alabastine een goede keuze. Schilder je met dure verf, dan adviseren we de Sikkens.

Vragen? stel ze!

Neem contact met ons op