Alles over verf op waterbasis lees je hier

Schilderen met verf op waterbasis

Wanneer je verf op waterbasis gaat schilderen zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. Het schildert namelijk anders dan verf op terpentinebasis. Het grootste verschil is de vloeiing, maar ook zijn er een aantal andere factoren waar je rekening mee moet houden. In deze blog geven we je alle informatie die je nog hebt wanneer je met verf op waterbasis gaat schilderen.

Waar je op moet letten bij het schilderen met verf op waterbasis

Om voor een zo mooi en strak mogelijk eindresultaat te gaan, adviseren we je om rekening te houden met volgende kenmerken van verf op waterbasis. Wanneer je hier goed op let, zal je zien dat het schilderen je makkelijker afgaat en een strakker eindresultaat krijgt.

  1. Snelle droging
    Door de snelle droging moet je altijd goed doorwerken en geen pauzes nemen tijdens het schilderen.
  2. Vloeiing
    Wanneer je gewend bent om met verf op terpentinebasis te schilderen, dan zal je merken dat verf op waterbasis minder makkelijk vloeit. Dit maakt het schilderen met een kwast lastiger en daarom adviseren we om zoveel mogelijk met een roller te werken. Gebruik een kwast voor de randjes en probeer vlakke delen te rollen met een goede roller. Wij adviseren hiervoor de Anza Elite Lakroller, hiermee krijg je het strakste resultaat.
  3. Uitharding
    De uitharding van watergedragen verf kan iets langer duren. De verf is snel droog en ook licht belastbaar, maar de eerst weken altijd even voorzichtig zijn en nog niet te zwaar belasten.
  4. Breng voldoende verf aan
    Het is belangrijk dat je voldoende verf aanbrengt. Een veel gemaakte fout is dat er te schraal geschilderd wordt waardoor er kans op strepen is. Door voldoende verf aan te brengen en niet te lang door blijven rollen (opzetten, verdelen en afblijven), zo ga je voor een perfect uitresultaat.
  5. Schilder niet wanneer het te warm is
    Omdat de verf al sneller droogt dan terpentinebasis verf, moet je niet gaan schilderen wanneer het te warm is. Let dus goed op in de zomer, dat je niet schildert wanneer het te warm is (of begin dan heel vroeg). Zet in de winter niet de verwarming te hoog (18 graden is een mooie temperatuur om te schilderen.
  6. Gebruik goede kwaliteit verf
    Door de juiste verf te gebruiken maak je het schilderen makkelijker. Professionele verf van bijvoorbeeld Sikkens of Sigma hebben een betere vloeiing waardoor het veel makkelijker is om te schilderen.

Overschilderen met waterbasis verf over oude bestaande verflagen

Heb je een oude verflaag zitten en wil je deze overschilderen met een verf op waterbasis, dan is dat altijd mogelijk. Oude verflagen zijn vaak geschilderd met verf op terpentinebasis. Om deze over te schilderen is het belangrijk dat je deze eerst goed schoonmaakt (ontvet). Vervolgens opschuren (korrel 120 t/ 180) waarna je een grondverf op waterbasis kan aanbrengen. Deze lichtjes opschuren en vervolgens kan je deze aflakken met een lak op waterbasis na keuze.

In sommige gevallen is een grondverf niet nodig. Zo zijn de Sikkens en Sigma binnenlakken te gebruiken om oude terpentinebasis (alkyd) verflagen direct over te schilderen (wel goed schoonmaken en schuren). Echter is het gebruik van een grondverf altijd wel aan te raden.

Kwasten en rollers voor verf op waterbasis

Om een zo mooi mogelijk resultaat te krijgen is goed materiaal het halve werk. Speciaal voor watergedragen verf zijn er kwasten gemaakt met speciale kunststof haren. Hiermee schilder je eenvoudig en breng je voldoende verf aan.
Om te rollen heb je de keuze uit twee soorten rollers: de Vilt en de Antex roller. Het verschil tussen beide is de dikte van de vacht. Zo heeft de Vilt roller een vachtdikte van 5 mm en de Antex 8 mm. Je krijgt hierdoor met de Vilt roller een strakker eindresultaat, alleen is het ook lastiger schilderen omdat je altijd genoeg laagdikte moet aanbrengen. Met de Antex breng je altijd voldoende verf aan en maakt het schilderen makkelijker. Welke van deze twee rollers je het beste kan pakken is afhankelijk van je schilderkwaliteiten. Ben je er goed of heb je er gevoel voor, kies dan de Vilt. Heb je moeite of bang dat het verkeerd gaat, kies dan de Antex.

Fabels over watergedragen verf

Toen watergedragen verf nieuw op de markt kwam kreeg het nogal veel kritiek. Dekking was niet goed, slechte vloeiing en niet goed schoon te maken. Omdat toen de ontwikkeling nieuw was, waren deze lakken inderdaad niet zo goed. Echter zijn we nu jaren verder en is er flink doorontwikkeld waardoor alle slechte eigenschappen van vroeger niet meer van toepassing zijn. Hierdoor zijn de volgende verhalen over verf op waterbasis fabeltjes:

  • Niet schoon te maken Verf op waterbasis kan je prima schoonmaken, alleen moet je niet te chemische middelen gebruiken (zoals thinner of terpentine).
  • Geen dekking De dekking hiervan is flink verbeterd en gewoon uitstekend!
  • Niet sterk genoeg Watergedragen verf is zeer kras- en slijtvast. Hier worden trappen en vloeren mee geschilderd dus deze kunnen zeker wel tegen een stootje.

Soorten verf op waterbasis

Bijna alle soorten verf heb je in producten die op waterbasis zijn. De meest voorkomende is muurverf, deze is altijd op waterbasis (alleen op aanvraag is er muurverf op terpentine basis). Verder zijn binnenlak en grondverf voor binnen ook bijna altijd op waterbasis. Voor buiten zijn er ook steeds meer watergedragen verven. Zo zijn bijna alle beitsen al op waterbasis en zijn deze een stuk duurzamer dan hun terpentine variant. Buitenlakken zijn er ook al en worden steeds vaker gebruikt. Naast alle soorten verf heb je natuurlijk ook de keus uit alle soorten glansgraden zoals mat, zijdeglans, halfglans en hoogglans.

Vragen? stel ze!

Neem contact met ons op