Plafond platen op zolder schilderen

Plafondplaten schilderen: welke verf moet je gebruiken?

Heb je groene of bruine plafondplaten op de zolder, dan moet je die met de juiste muurverf schilderen. De muurverf moet namelijk als eigenschap hebben dat die ademend is. Ook is het belangrijk dat je de juiste primer gebruikt voor de hechting. Op deze pagina leggen we precies uit hoe en met welke verf je plafondplaten je het beste kan schilderen. Ook moet in sommige gevallen gebruik maken van reparatie middelen om je kleine schroefgaatjes of naden dicht te maken.

Hanteer de volgende volgorde om plafondplaten af te werken:

  • Eerst primeren
  • Daarna repareren (gaatjes en naden vullen)
  • Afwerken met de juiste muurverf
Plafond platen schilderen

De juiste primer voor plafondplaten

Om te beginnen is het belangrijk dat je de plafondplaten eerst met een primer behandeld. Dit zorgt voor een hechting en het heft de zuigende werking van de plafondplaten op. Ook zorgt het ervoor dat de platen direct een kleur krijgen waarna je nog maar 1 laag muurverf hoeft aan te brengen (afhankelijk van de kleur natuurlijk).

Kies voor een van deze primers voor plafondplaten:

  • Sikkens Alpha Primer
    Uitstekend te gebruiken voor plafondplaten, maar ook voor nieuwe muren of plafonds. Professionele kwaliteit van het hoogste niveau.
  • Oolex Pro Wall Primer
    Voordeliger alternatief met dezelfde eigenschappen (een stuk voordeliger).

Gaten en naden reparen

Na het aanbrengen van de primer, kan je beginnen met het repareren van gaten en naden. Dit zijn de twee meest voorkomende reparaties die voorkomen bij plafondplaten. Beide moeten met een ander vulmiddel gerepareerd worden. Deze zetten we voor je op een rijtje:

  • Kleine gaatjes (o.a schroefgaatjes)
    Deze kan je gemakkelijk dichtsmeren met de Red Devil Onetime. Dit middel is eenvoudig aan te brengen en daarom de ideale keuze.
  • Naden dichten
    Naden dichten is een lastig verhaal. Wanneer deze te breed zijn kan je die bijna niet repareren. Je kan jezelf dan ook afvragen of je dit echt wilt gaan dichten. Kleine naden kan je nog redelijk eenvoudig repareren met de Aguaplast Fibra. Grote naden zal je met gaasband moeten dichten (dit is wel een stuk lastiger).Let op dat plafondplaten altijd bewegen (krimpen, zetten uit) waardoor naden niet altijd risicovol zijn om deze te repareren.

Muurverf voor plafondplaten

Nu je de primer hebt aangebracht en de gaten zijn gedicht, kan je beginnen met het schilderen van de muurverf. Belangrijk is dat je een ademende muurverf gebruikt een geen afsluitende. We zetten een aantal muurverven die geschikt zijn op een rijtje. Je hebt namelijk de keuze uit veel verschillende muurverven met verschillende kwaliteiten en prijzen.

  • Sikkens Alphatex SF 
    De beste keuze voor het afwerken van plafondplaten. Professionele kwaliteit met een hoog rendement (10 – 12 m2 per liter). Verkrijgbaar in iedere kleur na keuze.
  • Sigma Superlatex Mat
    Ook een professionele muurverf met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.
  • Sikkens Alpha Projecttex
    Voordeligere Sikkens muurverf die voor zolders ideaal zijn.
  • Oolex Pro Mat Color
    Voordelige optie voor het schilderen van je plafondplaten.

Naast deze muurverven die ademend genoeg zijn voor binnen. Heb je ook nog extreem ademende muurverf. Deze worden normaal gesproken gebruikt om buitenmuren te schilderen. Uiteraard kunnen deze ook binnen gebruikt worden. Adviseert de aannemer of diegene die de plafondplaten hebben aangebracht een extreem ademende muurverf, kies dan voor de volgende muurverf:

  • Sikkens Alphaloxan 
    De meest ademende muurverf die verkrijgbaar is. Normaal voor buitenmuren, maar kan ook binnen gebruikt worden. Wel moet je dan een andere primer gebruiken voor je deze muurverf aanbrengt (gebruik hiervoor de Sikkens Alpha Superfix).

Vragen? stel ze!

Neem contact met ons op