Het verschil tussen muurverf en plafondverf

Wat is het verschil tussen muurverf en plafondverf?

Het verschil tussen muurverf en plafondverf is in eerste instantie niet zo groot. Beide worden gebruikt voor het schilderen van dezelfde soort ondergrond (zoals stucwerk). Toch zijn er een belangrijke verschillen tussen de twee.

  1. Opentijd: Plafondverf heeft een langere opentijd van de verf. Dit houdt in dat de verf minder snel droogt. Hierdoor is de kans op banen in je plafond kleiner.
  2. Stofbestendigheid: Plafondverf is meestal stofbestendiger dan muurverf, omdat het plafond meer blootgesteld is aan stof dan de muren.
  3. Afwasbaarheid: Plafondverf is vaak minder goed afwasbaar omdat de kans op een vlekje heel klein is.

Kan je muurverf gebruiken voor het plafond?

Ja, dit is zeker mogelijk. Iedere muurverf zal ook goed hechten op het plafond. Echter is het wel zo dat wanneer je grotere oppervlaktes plafond gaat schilderen, je beter een plafondverf kan gebruiken. Met een plafondverf ga je namelijk altijd een mooier resultaat krijgen. Kleinere plafond oppervlaktes zoals in slaapkamers kan je wel gemakkelijk met een muurverf schilderen.

Ben je van plan om de muren en het plafond te gaan spuiten in dezelfde kleur, dan is het wel mogelijk om dit te doen met muurverf. Bij het spuiten van muurverf ben je namelijk altijd snel genoeg om ook grote plafonds mooi strak te krijgen.

Kan je plafondverf ook gebruiken op muren?

Je kan plafondverf ook gebruiken om muren mee te schilderen. Dit is alleen niet bij iedere plafondverf aan te raden. Dit komt omdat sommige plafondverven onder schrobklasse 3 vallen en daarom totaal niet schoon te maken zijn. Zoek je een goede plafondverf voor zowel het plafond als de muren, dan moet je kiezen voor de Sikkens Alpha Plafond Extreem Mat. Deze plafondverf valt onder schrobklasse 1 en kan worden gebruikt voor zowel plafonds als muren.

Wat schilder je eerst muur of plafond?

Wanneer je zowel de muren als het plafond moet schilderen, dan schilder je eerst het plafond. Zo kan je wanneer je per ongeluk morst op de muur, dit nog makkelijk weg schuren en overschilderen. Bij het schilderen van de muren is de kans dat je knoeit op het plafond heel klein, dus vandaar dat je altijd eerst begint met het plafond.

Voorstrijk voor muren en plafonds

Alle voorstrijk is te gebruiken voor zowel muren als plafonds. Er zijn geen speciale voorstrijkmiddelen alleen voor het plafond. Wanneer je een makkelijke voorstrijk zoekt voor het plafond, dan raden we je de Sikkens Alpha Primer aan. Hiermee breng je direct een dekkende laag aan en hoef je in de meeste gevallen nog maar 1 laag plafondverf aan te brengen. Zo kan je een nieuw gestuct plafond met twee handelingen mooi witten.
Dit voorstrijkmiddel is natuurlijk ook te gebruiken voor op de muren.

Vragen? stel ze!

Neem contact met ons op