Kun je IKEA meubels verven?

Iedereen heeft er wel iets van in huis, IKEA, een van de bekendste woonwinkels in Nederland. Met hun budgetvriendelijke meubels en woonaccessoires veroveren ze al jaren de interieurs van Nederlandse huizen. Veel meubels hebben unieke kenmerken met een modern design en ze zijn ook nog gemakkelijk zelf in elkaar te zetten. De IKEA meubels gaan vaak lang mee, soms zolang dat ze niet helemaal meer bij jouw smaak passen. Vandaar ook vaak de vraag of je IKEA meubels kunt verven, het antwoord hierop is ja. Wel zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Het verven van jouw IKEA ledikant, kast, tafel, keukendeurtjes en andere IKEA meubels wordt in deze blog duidelijk toegelicht.

Welke IKEA meubels kun je verven?

Het verven van IKEA meubels is bijna altijd mogelijk. Voordat je besluit een van je IKEA meubels te gaan verven is het belangrijk om te kijken naar de afwerking van het product. Jouw IKEA keukendeurtjes kunnen verschillende afwerkingen hebben, bijvoorbeeld een acryllak laag, kunststof lagen en zelfs folielagen. Wat er zich onder deze laag bevindt, is ook belangrijk om te weten, maar helaas weten we dit niet altijd. Bij Verf-plaza.nl raden wij daarom altijd aan een goede multiprimer te pakken, bijvoorbeeld de Sigma Multiprimer Aqua of Sikkens Redox BL Multiprimer. Beide primers bieden een uitstekende hechting op verschillende ondergronden, waardoor de volgende laklaag goed hecht.

Welke IKEA meubels kun je bijvoorbeeld schilderen?

IKEA heeft verschillende bekende meubels. Zo zijn er een aantal IKEA meubels waarbij veel vraag is naar de mogelijkheden met betrekking tot overschilderen. Er zijn nog veel meer IKEA meubels die overschilderbaar zijn, sterker nog, bijna allemaal. Onderstaand staan een aantal bekende meubels als voorbeeld uitgelicht:

  • Hemnes kast verven
  • Ivar kast verven
  • Kallax kast verven
  • Pax kast verven
  • Malk kast verven
  • Billy boekenkast verven
  • Besta kast verven
  • Expedit kast verven

Werkwijze voor het schilderen/verven van IKEA meubels

De werkwijze bij het verven of schilderen van IKEA meubels is ongeveer hetzelfde als normaal. Net als bij iedere andere schilderklus begin je met het reinigen en ontvetten van het oppervlak. Zorg er eerst voor dat al het loszittend vuil is verwijderd met een zachte borstel en vervolgens kun je het reinigen met een ontvetter. Goede ontvetters zijn Polyfilla Pro S600 of Universol Ontvetter, beide ontvetters hoeven niet te worden nagespoeld. Een goedkoper alternatief is St Marc Verfreiniger/Ontvetter, deze moet daarentegen wel worden nagespoeld.

Na het reinigen en ontvetten is het belangrijk om ervoor te gaan zorgen dat de multiprimer zichzelf goed kan hechten aan het oppervlak. Dit doe je met een licht schuurpapiertje van ongeveer korrel 220 tot 240. Het niet schuren van een IKEA meubel voor het verven is een no-go, zo hecht de primer minder goed en laat de verf gemakkelijker los. Na het schuren is het tijd om een multiprimer te kiezen, de Sigma Multiprimer Aqua of Sikkens Redox BL Multiprimer, is beschikbaar in alle kleuren. Hierdoor zorg je ervoor dat jouw eindverflaag het beste tot zijn recht komt en je minder lak hoeft te gebruiken.

Voor het kiezen van de juiste lak is het belangrijk om op een paar zaken te letten. Voor binnen kiezen we eigenlijk altijd een watergedragen lak, deze sluit ook aan op de genoemde primers van hierboven. Meubels worden vaak aangeraakt, waardoor huidvet en ander vuil gemakkelijk wordt overgedragen. Het is belangrijk om daarom een huidvet resistente lak te kiezen, bijvoorbeeld Sigma S2U Nova Satin of Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin. Deze lak is niet alleen huidvet resistent, ook is hij kras- en slijtvast, waardoor je zo lang mogelijk een goed resultaat behoudt. 

Bij het kiezen van een lak kunt u ook nog variëren in de afwerking, zo zijn er verschillende glansgraden voor binnen. De meest gekozen optie is een zijdeglans, deze zijn in de vorige alinea omschreven. Wil je een hoogglans afwerking, dan kun je kijken naar de Sigma S2U Nova Gloss of de Sikkens Rubbol BL Rezisto High Gloss. De tussenweg is een halfglans, ook wel semi-gloss, hiervoor is een goede keus de Sigma S2U Semi Gloss of de Sikkens Rubbol BL Rezisto Semi Gloss. De laatste populaire glansgraad is mat, ook hiervan hebben Sigma en Sikkens goede opties, bijvoorbeeld de Sigma S2U Nova Matt of de Sikkens Rubbol BL Rezisto Mat.

Na het kiezen van de juiste primer en verf kunnen de juiste verfbenodigdheden niet ontbreken. Vaak begint men met de uithoeken en randjes, hiervoor kun je het best een kwast gebruiken. Bijvoorbeeld de Anza Titanium Aqua Kwast Rond, deze kwast is van professionele kwaliteit en speciaal voor watergedragen verf. Voor de grotere oppervlaktes kun je gebruikmaken van een viltroller. Met de Anza Lakset Vilt Elite, ben je in één keer klaar. Op zoek naar het beste resultaat voor jouw IKEA meubels, neem gerust contact op met een van onze specialisten.

Vragen? stel ze!

Neem contact met ons op