Verfrollers en kwasten | Verfplaza

Verfrollers en kwasten

Zou je al onze verfrollers en kwasten bekijken? De kans is groot dat je moeite hebt om daar een keuze uit te maken. Er is zoveel keuze, hoe weet je wat je nodig hebt voor jouw klus? We leggen je graag uit hoe je een verfroller of een kwast kiest. En hoe je kiest tussen een roller en een kwast.

Dus twijfel jij over wat je precies nodig hebt om mee te gaan schilderen? Wij laten je zien hoe je de juiste verfroller of kwast kiest. En hoe je die weer netjes schoon kunt maken als je klaar bent met verven.

Soorten en maten verfrollers

Verfrollers zijn er in allerlei soorten en maten. In principe onderscheiden we drie verschillende soorten:

  • Muurverfrollers

Een muurverfroller is er in kleine afmetingen tot 10 centimeter breed en veel groter tot 18 of zelfs 25 centimeter breedte. Gebruik de breedste rollers voor het plafond en de grote delen van de muur. De randen kun je doen met een (blok)kwast, dus daar hoef je geen aparte roller voor te kopen.

  • Structuurverfrollers

De rollers voor structuurverf bepalen de structuur waarmee je schildert. De vacht is van schuim en heeft een specifieke structuur. Je hebt de keuze uit meer fijne en meer grove modellen, afhankelijk van het resultaat dat je zoekt. Met name op muren in slechte staat kun je een structuurroller met een grove structuur gebruiken. Je werkt de oneffenheden dan op een natuurlijke wijze weg.

  • Lakverfrollers

Kies je voor een lakverfroller? Je hebt de keuze uit schuim- en vachtrollers. Ze werken in principe hetzelfde. Gebruik een vachtroller met korte haren als je mooi strak wilt werken. Ook de schuimroller is in dat geval een goed idee.

Soorten en maten kwasten

Je hebt de keuze uit platte kwasten, ronde kwasten en bijvoorbeeld de puntkwast. Verder is er een blokkwast voor de grote delen en is er nog verschil in wegwerpkwasten en modellen die je vaker kunt gebruiken. Los van de vorm is het verstandig om rekening te houden met het type verf dat je er goed mee kunt verwerken:

  • Acrylverf

Gebruik je verf op waterbasis? Kies een kwast die daar speciaal voor geschikt is. Het garandeert een goede opname van de verf, waarna je dit op een egale manier op de muur aan kunt brengen.

  • Alkydverf

Schilder je met terpentineverf? In dat geval is het belangrijk om ook de kwast daarop af te stemmen. De structuur en samenstelling van de kwasten is anders, om dit type verf goed op te nemen en op een mooie manier op de ondergrond aan te brengen.

Tip: wil je achter de radiator of een ander voorwerp schilderen? Gebruik de radiatorkwast. Het is een model met een hoek, waardoor je zelfs op de meest lastig te bereiken plekken kunt komen.

Verfrollers en kwasten schoonmaken

Als je hebt geschilderd is het belangrijk om de verfrollers en kwasten weer netjes schoon te maken. Dat doe je aan de hand van de volgende stappen:

  • Afvegen

Veeg de kwasten en rollers af, om zeker te weten dat er zo min mogelijk verf aan blijft zitten. Strijk de kwasten bijvoorbeeld af langs de randen van het verfblik, om daarna de deksel er weer op te doen.

  • Bewaren

Wil je morgen of overmorgen weer verdergaan met schilderen? Je kunt de kwasten of rollers inpakken in aluminiumfolie. Je houdt ze op die manier makkelijk een paar dagen goed, zonder dat je ze eerst grondig hoeft schoon te maken.

  • Schoonmaken

Goede kwasten of rollers kun je grondig schoonmaken. Gebruik ontvetter in een pot als je schilderde met terpentineverf. Of spoel de kwasten uit onder de kraan als het gaat om verf op waterbasis. Week de kwasten vervolgens minimaal twee uur in warm water. Spoel ze daarna uit, droog ze af en bewaar de kwasten en rollers op een droge plek.

Veel gestelde vragen

Moet ik schilderen met een roller of kwast?

Twijfel je of je wilt schilderen met een roller of een kwast? In principe hangt het af van je persoonlijke voorkeur. Sommige schilders doen alles met de kwast, terwijl anderen het heerlijk vinden om met een roller te verven.

Het is verstandig om goed te kijken naar het type verf en de ondergrond die je wilt schilderen. Dus gaat het om verf op waterbasis? Die zal snel drogen, waardoor een roller vaak de beste keuze is. Verf op basis van alkydhars droogt een stuk langzamer, zodat je zonder problemen met een kwast kunt werken.

Daarnaast kun je rekening houden met de ondergrond. Een grote muur of geven wil je net als het plafond schilderen met een roller. Aan de andere kant kun je een meubel met veel kleine delen beter schilderen met een kwast. En uiteraard kun je de kwast en roller combineren, voor de randjes en de grotere delen.

Hoe moet ik een verfroller gebruiken?

Ga je aan de slag met een verfroller om te gaan schilderen? Het is belangrijk dat je die in de verf doopt, bijvoorbeeld in een verfbakje. Rol de verf vervolgens van beneden naar boven uit. Doe dat rustig en beheerst, en probeer te voorkomen dat er druppels op de grond vallen. Rol de verf uit en breng een fijne maar royale laag aan. Gebruik de roller om de verf te verdelen over het oppervlak, tot je overal een egale laag hebt zitten.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen over kwasten en rollers of kom je er niet uit binnen ons uitgebreide assortiment? Wij helpen je de juiste verfbenodigdheden te kiezen voor jouw klus. Neem contact met ons op als je vragen hebt, dan vertellen we je graag meer.

Vragen? stel ze!

Neem contact met ons op