Hout repareren | Verfplaza

Plamuur gebruiken buitenshuis

Voor het opknappen, beschermen of herstellen van beschadigingen is plamuur een veel gebruikt middel, maar dit is niet alleen binnenshuis te gebruiken. Ook voor buiten biedt het dezelfde mogelijkheden, waardoor het geschikt is voor vele reparaties. Heb je bijvoorbeeld scheuren of gaten in je hout, dan kan je dit vullen met plamuur. Als we kijken naar de soorten plamuur, dan is het afhankelijk van de soort toepassing welke plamuur je gebruikt. Hieronder lees je meer over de voordelen, toepassing en technieken van het gebruik van plamuur voor buitenshuis. Wanneer gebruik je bijvoorbeeld 2 componenten plamuur? Wat is snelplamuur en hoe gebruik je het? En hoe repareren we beschadigingen in hout dat buiten staat. 

Wanneer gebruiken we plamuur buiten?

Voordat je de houten schutting gaat verven, is het verstandig om eventuele scheuren, beschadigingen of schroefgaten op te vullen met plamuur. Wanneer je buiten hout gaat opvullen met plamuur, dan raden wij je de volgende producten aan: Repair Care Dry Flex Super Finish SF, Repair Care Dry Flex 16, Eazyfix Premium Plamuur, Repair Care Dry Flex 4 of Aguaplast Spray Filler. Het hout repareren/opvullen is niet alleen belangrijk bij een schutting met scheuren, ook voor tuinhuisjes met scheuren of schuurtjes met beschadigingen is het verstandig om deze eerst te repareren. Afhankelijk van de reparatie die je moet uitvoeren, kies je een geschikt product. Je begint dus met het vullen van de schroefgaten, waarna je eventueel de scheuren gaat vullen van het hout. Na het vullen, dan kun je pas gaan schilderen en lakken.

Plamuur buiten toepassen

Voor buiten gebruiken we speciale plamuur die daarvoor geschikt is. Met de geschikte plamuur kun je de beschadigingen en oneffenheden van het houten object opvullen, zodat je voor het schilderen een vlakke ondergrond krijgt. Bijvoorbeeld: voor je de houten tuinset van een nieuw laagje verf voorziet, vul je de gaten en dit zorgt voor een strak gelijk resultaat. Als je klaar bent met plamuren, dan kun je met een licht schuurpapiertje het overtollige plamuur wegschuren. Pas na het plamuren breng je de grondverf aan, de geschikte grondverf voor hout buiten is de Sigma S2U Allure Primer of Sikkens Rubbol Primer. Gebruik daarom eerst de juiste lakplamuur voor buiten om het vervolgens af te lakken. Voor het aanbrengen kan gebruik worden gemaakt van een plamuurmes.

Hout plamuur voor buiten

Er zijn verschillende soorten plamuur voor hout buiten, daarom is het belangrijk om eerst de beschadiging te identificeren om vervolgens het juiste product te kiezen. De verschillende beschadigingen kunnen zijn: scheuren, deuken, gaten, houtrot of schroefgaten. Waar het vooral in zit, is de grootte van de beschadiging. Voor de kleinere beschadigingen gebruiken we vaak plamuur, dit gaat dan om beschadigingen kleiner dan 5 mm diep. Voor de grotere beschadigingen dan 5 mm wordt er vaak gekozen voor houtrotvuller. Voor het aanbrengen kan gebruik worden gemaakt van een plamuurmes.

Voor de kleinere beschadigingen kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de Alabastine Houtplamuur Universeel of Aguaplast Woodfinisher. Beide producten zijn erg geschikt voor kleinere beschadigingen en budgetvriendelijk. Voor specifieke houttypes is er een product dat aangepast is naar het hout. Dit is de Alabastine Kneedbaar Hout, deze is te verkrijgen in verschillende kleuren en dat maakt hem ideaal voor hout met een natuurlijke look. Een beschadiging in al geschilderd hout, dan kun je kiezen voor Alabastine Snelplamuur. Deze plamuur droogt erg snel en hecht aan al geschilderd hout. Voor grotere reparaties aan hout van 5 tot 50 mm diep is het aan te raden om gebruik te maken van Repair Care Dry Flex 4 of Repair Care Dry Flex 16.

Waarom kiezen we andere plamuur voor hout?

Hout heeft een bijzondere eigenschap en dat is de flexibiliteit en mee vorming, maar dat betekent ook dat het ongewild mee vormt. Bij warm weer zet het uit en bij kouder weer krimpt het in, zou je normale plamuur gebruiken dan laat deze gemakkelijk los. Houtplamuur is speciaal ontwikkeld om mee te bewegen met deze flexibiliteit.

Rottend hout plamuren

Houtrot is een vervelend probleem, maar het moet wel worden opgelost voordat je het gaat schilderen. Wij hebben verschillende houtrotvullers in ons assortiment met allemaal hun eigen kwaliteiten. Een van de geschikte producten is Eazyfix Premium Houtrotvuller, dankzij zijn 2 componenten is hij extreem sterk na het uitharden en blijvend flexibel. Om te voorkomen dat het hout verder rot is het belangrijk om eerst Eazyfix Premium Houtversterker te gebruiken, zo voorkom je dat het probleem zich verder verspreidt. Als alternatief kun je kiezen voor Alabastine Houtrotvuller en Alabastine Houtrotimpregneer.

Waar koop je houtplamuur?

Bij Verf-plaza.nl hebben we een uitgebreid assortiment aan houtvullers, plamuur en vulmiddelen. Voor vragen of advies over het repareren, herstellen, beschermen van hout buiten met plamuur, neem dan gerust contact op met een van onze specialisten. Toch liever een winkel bezoeken, kom dan langs in een van onze winkels, gevestigd in Roosendaal en Breda.

Vragen? stel ze!

Neem contact met ons op