Een onbehandelde buitenmuur schilderen

Een onbehandelde buitenmuur schilderen is een klus die zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Het schilderen van een buitenmuur geeft de woning een hele andere uitstraling. Er zijn vooraf een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden. In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je te werk gaat.

Een onbehandelde buitenmuur schilderen

De voorbereiding

Voordat je begint met schilderen, moet je de muur goed schoonmaken en eventuele gaten of scheuren opvullen met vulmiddel. Daarnaast is het belangrijk om de muur te laten drogen voordat je begint met voorstrijken. Een onbehandelde buitenmuur heeft een zuigende werking. Dit moet je eerst voorbehandelen met een voorstrijk. Dit heft de zuiging van de muur nagenoeg op. Hierdoor is minder muurverf nodig. Het is echter wel belangrijk om alleen voor te strijken als dit ook echt moet. Als er al muurverf op de muur zit, is dit niet nodig.

De beste voorstrijk die hiervoor kunt gebruiken is de Sikkens Alpha Primer Exterior. Deze primer is speciaal ontwikkeld voor het voorbehandelen van buiten muren die nog nooit eerder zijn geschilderd. Met deze primer zorg je voor de hechting tussen de muur en de uiteindelijke muurverf. Je gebruikt deze primer voor o.a de volgende ondergronden: Stenen muren, pleisterwerk, gipskartonplaten, metsel- en schuurwerk, beton

Sikkens Alpha Primer Exterior is de primer voor buitenmuren

Welke verf voor de buitenmuur?

Na de Sikkens Alpha Primer Exterior te hebben aangebracht, kan je beginnen met het schilderen van de buitenmuur. Het grote voordeel van deze primer is dat die overschilderbaar is met alle soorten buitenmuurverven. Of je nu een speciale extreem ademende muurverf moet gebruiken of een allrounder, het is beide mogelijk. Voor het beste resultaat is het gebruik van een Sikkens muurverf voor buiten altijd aan te raden. Zo bouw je een mooi Sikkens systeem op, dat perfect op elkaar aansluit. De Sikkens Alpha Primer Exterior is te gebruiken voor de volgende Sikkens buitenmuurverf:

Sikkens Alphatex IQ Mat
Sikkens Alphatex IQ
Sikkens Alphaloxan
Sikkens Alphaloxan Flex

Welke buitenmuurverf is nu het meest geschikt voor jou? Hier moet je rekening houden met twee situaties. Muurverf voor geïsoleerde of na-geïsoleerde (spouw)muren of een ‘normale’ muur.

Het schilderen van een normale muur

Voor het schilderen van een ‘normale’ buitenmuur, adviseren wij Sikkens Alphatex IQ Zijdeglans. Deze watergedragen, schrobvaste zijdeglans muurverf voor buiten is zeer makkelijk te verwerken, heeft een uitstekende dekking en is waterdampdoorlatend. Bovendien heeft de Sikkens Alphatex IQ Zijdeglans een geringe vuilaanhechting, waardoor deze eenvoudig schoon te maken is.

Het schilderen van een (na)geïsoleerde muur

Buitenmuren met een geïsoleerde spouwmuur zijn niet te schilderen met iedere type buitenmuurverf. Kies voor een waterdampdoorlatende buitenmuurverf die makkelijk vocht naar binnen en buiten dringt. Een voorbeeld hiervan is de Sikkens Alphaloxan. Door de Siloxane Stayclean Technology beschermt het de muren tegen vocht, weersinvloeden en groene aanslag. De verf is aankleurbaar in iedere kleur en droogt mat op. Voor extreem ademende muren kun je kiezen voor de Alphaloxan Flex

Sikkens Alphatex IQ 10 liter
Sikkens Alphatex IQ
Sikkens Alpha Primer Exterior 10 liter
Sikkens Alpha Primer Exterior
Sikkens Alphaloxan Flex 1
Sikkens Alphaloxan Flex

Vragen? stel ze!

Neem contact met ons op