Kan je in oktober nog buiten schilderen?

Ja zeker is dit nog mogelijk! Oktober kan een hele mooie maand zijn om de buitenkant van je woning te schilderen. Natuurlijk ben je altijd afhankelijk van het weer en moet je in oktober met iets meer invloeden rekening houden. Toch is het gewoon mogelijk om je buiten kozijnen, deuren, boeidelen of buitenmuur te schilderen. Sommige schilders vinden het zelfs een betere maand dan in de zomer maanden. Dit omdat er minder stof in de lucht zit en het niet te warm is om buiten te staan.

Waar je precies rekening mee moet houden en welke verf je het beste kan gebruiken lees je hieronder.

schilderen in september

Let hier op wanneer je in oktober gaat schilderen

Om in oktober buiten te gaan schilderen moet je goed rekening houden met een aantal factoren. Om je hierbij te helpen zetten we de belangrijkste factoren waar je op moet letten op een rijtje:

  • Luchtvochtigheid
    Omdat het in september vaker regent is de luchtvochtigheid na regenval vaak veel te hoog. De maximale luchtvochtigheid om buiten te schilderen is 85%.
  • Begin op tijd, maar ook niet te vroeg
    Omdat het s ‘ochtends het hout nog vochtig kan zijn moet je niet te vroeg beginnen. Begin ook niet te laat anders kan het drogingsproces in problemen komen. Een ideale tijd is vanaf 11:00 tot 15:00.
  • Boven de 10 graden
    Watergedragen verf (buitenmuurverf bijvoorbeeld) kan je pas vanaf 10 graden verwerken. Hieronder is het te koud en kan je hier geen gebruik van maken.
    Sommige terpentine gedragen verf kan vanaf 0 graden gebruikt worden.
  • Regenbuien
    Houd goed de weerberichten in de gaten. Gaat het op de einde van de dag regenen of in de avond, dan kan je in veel gevallen beter wachten.
  • Droogtijden
    Omdat iets frisser is en de zon minder sterk is, zijn de droogtijden ook langer. Houd hier rekening mee!

Gebruik de juiste buitenverf

Door gebruik te maken van 4 seizoenen verf of snel drogende lakken is het gemakkelijk om buiten te schilderen in oktober. Zo zijn 4 seizoenen verven al verwerkbaar vanaf 0 graden. Sneldrogende lakken zijn ideaal omdat de verf snel droogt en je zo een regenbui voor kan zijn. Veel gebruikte buitenlakken in oktober zijn:

De sneldrogende varianten zijn ideaal om snel en kwalitatief door te werken. Perfect voor bij temperaturen onder de 20 graden.

Sneldrogende grondverf

Naast lakken voor lagere temperaturen heb je hier ook primers (grondverf) voor. Deze sneldrogende primers drogen sneller waardoor je ze met lagere temperaturen en wisselende weersomstandigheden perfect kan gebruiken.
We hebben deze primers van zowel Sikkens als Sigma en beide zijn geschikt voor buiten op houtwerk.

Vragen? stel ze!

Neem contact met ons op