Houten vloer schilderen | Verf-plaza

Houten vloer verven: zo doe je dat!

Het verven van een houten vloer is gemakkelijk uit te voeren door iedere doe-het-zelver. Alleen, hoe pak je dat aan en welke nieuwe look kies ik voor mijn vloer? Hieronder duiken we in de werkwijze van het verven van houten vloeren en laten we jou alternatieven zien voor de gebruikelijke keuzes. We beginnen eerst met de juiste werkwijze en vervolgens gaan we door met verschillende nieuwe trends omtrent het verven van jouw houten vloer.

De juiste manier om een houten vloer te verven

Een houten vloer kan door iedere doe-het-zelver worden geverfd, belangrijk is wel om de juiste werkwijze toe te passen voor het verven van jouw houten vloer. Zowel nieuwe houten vloeren als oude houten vloeren kunnen worden geschilderd. Voor welke afwerking je ook wilt gaan, de juiste werkwijze toepassen is belangrijk voor het beste resultaat. 

Net als bij iedere verfklus begin je met het voorbereiden van de vloer, waarbij je er eerst voor zorgt dat hij goed schoon is. Vervolgens ga je de oude verflagen van de vloer af schuren. Ben je van plan de vloer in een transparante lak te zetten, zorg er dan voor dat alle oude verf van de vloer af is. Ga je de vloer dekkend lakken, gebruik dan eerst een geschikte primer. Nadat de primer goed is opgedroogd kun je de aflak aanbrengen op de vloer. Voor welke afwerking je ook gaat, de werkwijze blijft altijd hetzelfde.

Geschikte vloerverf voor houten vloeren

Om de vloer af te werken in een transparante lak, kun je het best kiezen voor een 2 componenten lak, deze zijn namelijk extreem kras- en slijtvast. Bijvoorbeeld de Trae Lyx Naturel of de Trae Lyx Naturel Extreme, beide zijn extreem kras- en slijtvast. Houd wel rekening met de houtsoort die je wilt afwerken, voor donkere houtsoorten kun je beter kiezen voor de Trae Lyx Naturel Extreme.

Om de vloer af te werken in een dekkende lak, is het belangrijk om eerst een primer aan te brengen. Doe je dit niet, dan moet je waarschijnlijk veel lagen lak aanbrengen om de kleur goed uit de verf te laten komen en te zorgen voor een goede hechting. Een geschikte primer is bijvoorbeeld de Zinsser Bulls Eye 123, deze primer geeft een goede hechting. Voor de aflak, kun je kiezen voor de Histor Perfect Finish Houten vloer Zijdeglans, ondanks dat deze lak erg geschikt is voor de vloer raden wij nog wel aan om een 2 componenten lak aan te brengen, om zo langdurig resultaat te behalen.

Hoe kun je een eiken vloer verven?

Jouw houten vloer kan van verschillende soorten hout zijn gemaakt, bijvoorbeeld eiken vloer, teak vloer, hardhouten vloer of donker houten vloer. Hardhouten vloeren kunnen vaak stugger zijn, waardoor ze soms lastiger te schilderen zijn. Voor donker houten vloeren gebruiken we bijvoorbeeld een andere aflak, dan voor eiken vloeren. Bij het gebruik van de verkeerde verf kunnen er zich verschillende problemen voordoen, zoals hechtingsproblemen, vlekken, aantasting van het hout of slechte dekking. 

Betonverf gebruiken voor je houten vloer

Bij betonverf wordt altijd gedacht dat deze alleen geschikt is voor betonvloeren, wat een logische redenering is. Toch zijn er verschillende soorten betonverf die ook te gebruiken zijn voor andere ondergronden, zoals Rust-Oleum 9200 Rust-O-Thane. Wel is het belangrijk om eerst een geschikte primer te gebruiken, bijvoorbeeld de Rust-Oleum 3333 Super Hechtprimer. Niet alle betonverf is geschikt voor op een houten vloer, wat de Rust-Oleum wel geschikt maakt, is de hoge elasticiteit van de verf, waardoor hij goed meebeweegt met de houten vloer. Hout heeft als nadeel dat het gevoelig is voor temperatuurwisselingen. Zodra het kouder wordt krimpt het hout, maar als het warm wordt, zet het uit. Normale betonverf zou hierdoor kraken en de verflaag opbreken, waardoor er vocht in de vloer kan treden en het hout niet meer beschermd is. Door te kiezen voor de Rust-Oleum 9200 Rust-O-Thane krijg je een zijdeglans afwerking die extreem kras- en slijtvast is en ook goed waterafstotend.

Houten vloer afwerken met vloerolie

Een van de mogelijke afwerkingen voor een vloer is de vloerolie. Bij het gebruik van een vloerolie behoud je de natuurlijke elegantie en krijg je de functionaliteit van een goede bescherming. Vloerolie is te verkrijgen in verschillende afwerkingen, zo kun je gaan voor een transparante afwerking of kleur. De Trae Lyx Hardwax is een combinatie van olie en was, waarbij de olie het hout binnendringt en de kleur verandert en de was zorgt voor een water- en vuilafstotende laag op het oppervlak. Deze vloerolie is te verkrijgen in 10 verschillende kleuren. Wanneer je toch een transparante afwerking wil, is er de keuze tussen Trae Lyx Raw Wood Effect Oil Licht hout en de Trae Lyx Raw Wood Effect Oil, hierbij is het belangrijk om te kijken naar de houtsoort.

Houten vloer wit verven

Een houten vloer wit verven lijkt vrij eentonig, maar toch zit hier ook nog variatie in. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een dekkende witte afwerking of juist een vloerolie. Daarbij zorgt de vloerolie ervoor dat je de elegante eigenschappen van het hout blijft zien, terwijl je toch een andere kleur geeft en bescherming toebrengt aan het hout. Een dekkende afwerking kan ook op verschillende manieren worden bereikt, bijvoorbeeld de klassieke manier of juist met betonverf. Daarbij kan je ook nog kiezen welke glansgraad je voor jouw vloer wilt, zo heb je mat, zijdeglans of hoogglans. Welke afwerking jij jouw vloer ook wilt geven, bij Verf-plaza.nl beschikken we over een ruim assortiment aan passende producten. Nog vragen of advies nodig over het schilderen van jouw houten vloer, neem dan gerust contact op met een van onze specialisten.

Vragen? stel ze!

Neem contact met ons op