Hoogglans of zijdeglans voor buiten?

Dit is een veel gestelde vraag wanneer iemand buiten de kozijnen en deuren willen gaan schilderen. De regel in de schilderwereld is dat hoogglans altijd de beste keus is. Hoogglans is sterker en kan beter tegen de zon, waardoor de lak langer mooi blijft. Toch wordt zijdeglans steeds populairder, dit omdat sommige mensen hoogglans te glimmend en spiegelend vinden. Als je dit ook vindt, dan is zijdeglans de keuze die je moet maken. Let wel op dat je de kans groter is dat je zijdeglans sneller opnieuw moet schilderen.
De beste lakken om buiten de kozijnen, deuren etc te schilderen zijn Sikkens en Sigma buitenlakken. Beide hebben een uitgebreid assortiment buitenlakken

Zijdeglans voor buiten

De keus om voor buiten zijdeglans te kiezen wordt in Nederland steeds populairder. Je creëert met een zijdeglans een rustigere en moderne uitstraling van de buitenkant van je huis. Hiernaast (of hierboven op je mobiel) zie je een mooi voorbeeld van hoe een zijdeglanzende uitstraling eruit ziet. Je ziet dat er nauwelijks glans is waardoor het er moderner uitziet dan hoogglans. De lak die op deze deur is gebruikt is de Sigma S2U Allure Satin. Dit is de beste zijdeglans lak voor buiten en heeft een duurzaamheid tot 10 jaar. Wil je net zo’n uitstraling als hiernaast, maar schilder je liever met Sikkens, kies dan voor de Sikkens Rubbol Satura.

Hoogglans voor buiten

Hoogglans lak voor buiten is in Nederland nog altijd veruit de meest gebruikte glansgraad. Dit komt omdat de glansgraad een hogere duurzaamheid heeft en meer weerstand biedt tegen de zon. Ook geeft hoogglans een uitstraling waarbij je kozijnen, deuren etc er weer helemaal netjes en goed onderhouden uitzien. De beste hoogglans lakken zijn de Sikkens Rubbol XD High Gloss en de Sigma S2U Allure Gloss. Beide lakken hebben een optimale glansbehoud en een duurzaamheid tot 10 jaar.

Zijdeglans en hoogglans naast elkaar

Hier zie je goed het verschil tussen zijdeglans en hoogglans. Satin is zijdeglans en gloss staat voor glans (hoogglans). Bij de hoogglans variant zie je duidelijk de weerspiegeling terwijl je daar bij zijdeglans geen last van hebt. Beide glansgraden zijn trouwens dezelfde kleur, alleen lijken het twee verschillende kleuren. Dit komt door het glansgraad verschil. Zo lijkt hoogglans veel donkerder dan de zijdeglans variant.

Alle glansgraden voor buiten

Naast de standaard hoogglans en zijdeglans heb je nog twee andere glansgraden waaruit je kan kiezen. Dat zijn halfglans (semi-gloss) en mat. Deze glansgraden komen een stuk minder vaak voor waardoor het aanbod ook beperkter is. Halfglans zit tussen zijdeglans en hoogglans in en mat zit onder zijdeglans. We zetten de keuzes die je hebt voor je op een rijtje:

Hoogglans is de meest gekozen uitstraling voor buiten. Op deze pagina vind je alle hoogglans buitenlakken in ons assortiment. Met topmerken als Sikkens en Sigma kan je kiezen uit de beste lakken met de langste duurzaamheid.

Halfglans, ook wel semi-gloss genoemd, is een glansgraad die precies tussen zijdeglans en hoogglans valt. Deze glansgraad heeft dus een beetje het beste van beide werelden. Het kan een ideale keuze zijn wanneer je twijfelt tussen zijdeglans en hoogglans. Op deze pagina vind je alle halfglans lakken voor buiten.

Je kiest voor een zijdeglans buitenlak wanneer je zo min mogelijk glans wilt, maar nog wel kwaliteit. Op deze pagina vind je alle zijdeglanzende (satin) buitenlakken.
Tip! Wanneer je zijdeglans uitstraling wilt, maar wel de beste kwaliteit, dan raden we je aan de Sigma S2u Allure Satin te gebruiken.

Wil je een matte uitstraling voor je buiten kozijnen en deuren? Gebruik dan een matte lak voor buiten. Houd er wel rekening mee dat de duurzaamheid hiervan niet heel hoog is en je daarom beter voor zijdeglans kan kiezen. Maar mocht je toch echt een matte uitstraling willen hebben, dan vind je hier geschikte matte buitenlakken.

Producten in dit artikel

Sigma S2U Allure Satin
Sigma S2U Allure Gloss
Sikkens Rubbol XD Semi Gloss

Vragen? stel ze!

Neem contact met ons op