Hoe gebruik je schakelverf en wat is het?

Veel mensen vragen zich vaak af wat schakelverf is, ook wel systeemverf genoemd, en hoe je dit gebruikt. In de schilderswereld is het een bekend product, maar veel doe-het-zelvers zijn nog niet op de hoogte van de voordelen van een schakelverf. Hieronder lees je meer over dit innovatieve product en waarom het zelfs de aandacht van de professionals krijgt. We starten eerst met de meest gestelde vraag: Wat is schakelverf? En geef je vervolgens verschillende redenen waarom schakelverf ook voor jou de oplossing kan zijn.

Wat is schakelverf(systeemverf)?

Schakelverf, ook wel systeemverf genoemd, is een een-pot-systeem. Met een-pot-systemen kun je gronden, voorlakken en aflakken in één keer. Het grote voordeel van Schakelverf is dat deze ademend is of ook wel vochtregulerend. Hierdoor kan er wel vocht uit het hout, maar er niet in. In sommige gevallen is dit nodig wanneer je buiten je houtwerk zoals gaat schilderen. Dit is vooral het geval wanneer de kans op vocht in het hout groot is. Denk hierbij aan oude kozijnen, maar vooral aan boeidelen met grote naden er tussen. Tussen deze naden kan makkelijk vocht komen, maar omdat schakelverf vochtregulerend is, kan het vocht er ook weer uit en gaat het niet bladeren. 

Dus heb je buiten ergens houtwerk, waar de kans op vocht in het houtwerk groot is, dan is een schakelverf de beste keus.

Hoe gebruik je een schakelverf?

Het gebruiken van schakelverf is niet heel anders dan normale verf. Het voordeel is nu dat je een stuk efficiënter bent, doordat je drie stappen in één keer uitvoert. Het verwerken van de verf is ook vrij gemakkelijk. Schakelverf is vooral te gebruiken op houtwerk dat zich buitenshuis bevindt. Denk bijvoorbeeld aan boeidelen, kozijnen, tuinhuisjes, schuurtjes en gevelbekleding. Met schakelverf kun je niet alleen de look veranderen van jouw hout, maar ook beschermt het tegen weersomstandigheden, houtrot en beschadigingen door UV-straling. Kortom, een echte alleskunner als het gaat om houtbewerking buiten.

Wat is de beste Schakelverf

De beste schakelverf die je kan gebruiken is de Sikkens Rubbol EPS. Deze schakelverf is gemakkelijk aan te brengen en blijft jaren mooi. Met een duurzaamheid van 5 – 7 jaar behoort de Rubbol EPS tot de meest duurzaamste schakelverf. Verder is deze verf in alle kleuren verkrijgbaar.

Voordelen van schakelverf

Het gebruik van schakelverf heeft een aantal voordelen ten opzicht van normale buitenlakken. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Grond en aflak in één
    Hierdoor heb je maar een product nodig.
  • Vochtregulerend
    Schakelverf is ademend waardoor vocht eruit kan
  • Goedkoper
    Schakelverf is een stuk goedkoper dan buitenlak.

Nadelen van Schakelverf

Naast voordelen kent schakelverf natuurlijk ook een aantal nadelen ten opzichte van buitenlakken. Die moeten natuurlijk ook vermeld worden, dus zetten we deze ook voor je op een rijtje:

  • Minder duurzaam
    Omdat schakelverf vochtregulerend is gaat die ook minder lang mee. De duurzaamheid van schakelverf is vaak maximaal 5 jaar.
  • Wordt dof
    Naarmate de jaren wordt de schakelverf steeds doffer. Waar een buitenlak zijn glans beter bewaard.
  • Minder keus
    De keus in schakelverf is minder groot, maar met topmerken als Sikkens en Sigma zit je altijd goed.

Moet je schakelverf verdunnen?

Het antwoord hierop is nee. De meeste schakelverven zijn al juist gemengd, waardoor ze gelijk kunnen worden aangebracht op het oppervlak. Bij ieder verfproduct hebben wij een technisch blad, lees hierop eerst altijd of het product moet worden verdund of niet. Wanneer het product toch moet worden verdund, dan hebben wij de juiste verdunningsmiddelen in ons assortiment.

Welke schakelverf kies ik?

Verf-plaza.nl heeft een groot aanbod als het gaat om schakelverf, waaronder verschillende merken als Sigma, Sikkens, SPS en Oolex. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld de Sikkens Rubbol EPS, deze verf is goed vochtregulerend en heeft een halfglanzende uitstraling. Het alternatief van Sigma is de Sigma Schakelverf Semi Gloss. Beide zijn op terpentinebasis en voor buiten. Wanneer je liever op waterbasis schildert, dan kan je kiezen voor de Sikkens Rubbol BL Ventura Satin of de Sigma Sigmatorno Aqua Satin of Sigma Sigmatorno Aqua Semi Gloss, beide kunnen binnen 4,5 uur alweer worden overgeschilderd, waardoor je meerdere lagen op een dag kan zetten.

Voor wie op zoek is naar een budgetvriendelijke verf is er de Oolex BSA Satin, ook deze biedt uitstekende weersbestendigheid. De keuze voor een glansgraad is mogelijk tussen semi gloss en satin.

Waar kan ik schakelverf kopen?

Bij Verf-plaza.nl hebben we een ruim assortiment aan verfsoorten, zo ook schakelverf. Wij hebben voor iedereen de schakelverf in ons assortiment die past bij hun klus. Ook voor al jouw andere verfklussen ben je bij ons aan het juiste adres. Wij helpen je graag bij het uitzoeken van de juiste producten, zodat jouw klus vlekkeloos verloopt. Toch liever op locatie zelf kijken, kom dan langs in een van onze vestigingen in Breda of Roosendaal hier kunt u zowel met de pin als contact betalen. Nog vragen of advies nodig over het schilderen met schakelverf, neem dan gerust contact op met een van onze specialisten.

Vragen? stel ze!

Neem contact met ons op