Badkamer | Verfplaza

Vijf redenen om niet je tegels te verven

Tegels verven is geen gemakkelijke klus, maar niet onmogelijk. Het verven van tegels brengt verschillende nadelen met zich mee, waardoor het een klus is die door veel doe-het-zelvers wordt uitbesteed aan een professional. Hieronder sommen we de vijf meest voorkomende nadelen op en leggen we jou uit hoe je deze nadelen van tegels verven kan oplossen. Lees hieronder verder voor onze ervaring met het verven van tegels.

1. Waarom tegels verven geen langdurig resultaat levert

Tegelverf heeft meer te lijden dan andere geschilderde ondergronden maar dit sluit niet uit dat je geen prachtig resultaat kunt bereiken. Zoals bij elke klus, is een primer de juiste start. Een primer voor tegels zorgt ervoor dat je duurzamer resultaat creëert. De keuze om tegels te verven wordt vaak gemaakt, omdat het een goedkopere manier is om de tegels op te frissen. Wc-tegels verven kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je jouw wc een nieuwe look geeft en de uitstraling terugbrengt tot nieuwstaat. Tegels verven is het best te doen in een ruimte die weinig wordt belast, denk bijvoorbeeld aan je wc. Dit zorgt voor een mooi en duurzaam resultaat.

2. Meer onderhoud benodigd voor geverfde tegels

Zoals eerder verteld wordt tegelverf meer belast dan andere geschilderde oppervlaktes. Tegels die het vaakst worden geverfd zijn vloertegels en badkamertegels, beide tegels staan onder druk van slijtage door de zware belasting. Hierdoor wordt vaak het argument genoemd dat deze verf vaker moet worden onderhouden en dus een nieuwe laag nodig heeft. Een duurzamer resultaat behalen met het verven van tegels is een klus die de juiste benodigdheden vereist. 

Een succesvolle start begint altijd met de juiste voorbereiding. Net als bij andere schilderklussen is het cruciaal om het oppervlak grondig te ontvetten en licht op te schuren om het meest duurzame resultaat te bereiken. Voordat je begint met het schilderen van tegels, is het gebruik van een primer essentieel voor een langdurig effect. Zowel de Zinsser Bulls Eye 1-2-3 multiprimer als de Sudwest Allgrund K51 hechtprimer bieden uitstekende hechting en dekking op verschillende ondergronden, waaronder tegels. Als je ervoor kiest om zonder primer te werken, overweeg dan de Histor Perfect Finish Wandtegels Zijdeglans. Houd er echter rekening mee dat dit niet geschikt is voor gebruik in het douchegedeelte, ook is hij niet geschikt voor op de vloer.

3. Vochtproblemen bij badkamertegels verven

Veel mensen aarzelen om hun badkamertegels te verven, vanwege de verbonden nadelen. Een van de nadelen is het potentiële risico op vochtproblemen, wanneer badkamer tegels worden geverfd. Bij een beschadiging aan zowel tegel als verflaag, kan vocht doordringen, waardoor er vochtproblemen en schimmel kunnen ontstaan. Daarbij is de kans groot dat de verf gaat bladderen door het onder-getreden vocht. Dit risico ontstaat niet door het verven van badkamer tegels, maar is ook aanwezig bij alleen betegelde badkamers. Tegels zijn erg sterk, wat de kans op een beschadiging verkleint. Schilderen kan dus wel maar zorg ervoor dat je met één van de eerder genoemde producten je tegels schildert en dat het volledige oppervlak is afgesloten en gedekt met verf. Zo voorkom je dat er vocht achter komt wat bladderen tegen gaat.

4. Beperkte kleurvariatie bij het verven van tegels

Bij het overschilderen van tegels wordt vaak gezegd dat er weinig kleurvariatie beschikbaar is om jouw gewenste look te bereiken. Bij Verf-plaza.nl kunnen wij het tegendeel bewijzen, want de Histor Perfect Finish Wandtegels Zijdeglans kunnen onze specialisten de verf in veel uiteenlopende kleuren mengen. Het kiezen voor nieuwe tegels zal de look van jouw badkamer of wc veranderen, maar verven is een stuk goedkoper en zorgt ervoor dat jij opnieuw verliefd wordt op de look van je badkamer. Ook is het mogelijk om met één van de primers je tegels te schilderen, hierna kan je praktisch iedere andere lak er overheen zetten welke op meer dan 50.000 kleuren te mengen zijn!

5. Nadelen versterkt bij slechte verf

De juiste kwaliteit verf voor een klus geeft niet alleen een mooier resultaat, ook brengt dit verbeterde eigenschappen met zich mee. Tegelverf wordt vaker hoger belast dan andere geschilderde oppervlaktes, waardoor goedkopere tegelverf geen langdurig resultaat met zich meebrengt. De kwaliteit van de verf staat ook in verband met het eindresultaat, goedkopere verf geeft over het algemeen een minder duurzaam resultaat. 

Hoe kun je tegels verven?

Toch is het niet onmogelijk om een professioneel en langdurig resultaat te bereiken. Eerder heb je kunnen lezen dat de juiste primer en verf essentieel zijn voor het schilderen van tegels. Met de Rust-Oleum 3333 Super Hechtprimer en Rust-Oleum 9200 Rust-O-Thane krijg je de professionele afwerking die jij zoekt.

De 2 componenten primer Rust-Oleum 3333 Super Hechtprimer is uiterst geschikt voor het gebruik op tegels, zo hecht deze super primer moeiteloos aan gladde ondergronden. Deze primer op waterbasis creëert een duurzame basis die zorgt voor een langdurig resultaat, waardoor het een onmisbaar hulpmiddel is voor wie serieus is over het schilderen van zijn tegels.

Twee componenten tegelverf

In combinatie met de Rust-Oleum 9200 Rust-O-Thane heb je een ijzersterke combinatie voor het schilderen van jouw tegels. Deze verf is extreem kras en slijtvast en vergeelt niet, waardoor hij uiterst geschikt is voor het verven van je tegels. Let wel op dat het risicovol is om tegels te verven in een vochtige ruimte. Wanneer er vocht onder de verf komt, dan is de kans op afbladderende verf erg groot.

Als je overweegt om je tegels te verven, is investeren in kwaliteitsproducten zoals Rust-Oleum 3333 Super Hechtprimer en Rust-Oleum 9200 Rust-O-Thane een verstandige keuze. Het schilderen van tegels blijkt een complexe klus, neem gerust contact op met een van onze specialisten voor het juiste advies.

Vragen? stel ze!

Neem contact met ons op