Vochtige muren schilderen | Verf-plaza

Hoe kun je een vochtige muur schilderen?

Een vochtige muur schilderen is niet 1,2,3 gedaan, daarom is het belangrijk om met de juiste materialen en verf aan de slag te gaan. Bij het verven van een vochtige muur is het mogelijk dat er vochtplekken ontstaan in de verflaag, dat is iets wat niemand wil. Om dit te voorkomen is het belangrijk om gebruik te maken van de juiste verf, deze verf is speciaal om vochtige muren te schilderen en schimmel en vocht te weren. Daarbij zit er natuurlijk ook verschil in de vochtige muren, zo kan een muur altijd vochtig zijn of is het een tijdelijke vochtige muur. Bij beide muren is er een andere aanpak nodig. Hieronder lees je meer over het gebruik van vochtwerende verf en het schilderen van vochtige muren.

Veelvoorkomende oorzaken van vochtige muren

Er zijn verschillende oorzaken als het gaat om vochtige muren, bijvoorbeeld condensatie, lekkages, opstijgend vocht en gebrekkige ventilatie. Lekkages kunnen worden veroorzaakt door beschadigde dakdekking, lekkende leidingen of slecht afgedichte ramen en deuren. In slecht geventileerde ruimtes zoals badkamers en keukens vindt condensatie plaats wanneer warme vochtige lucht tegen koude oppervlakken condenseert. Opstijgend vocht ontstaat wanneer grondwater omhoog trekt door poreuze materialen, zoals beton of baksteen. Gebrekkige ventilatie kan vochtproblemen veroorzaken door vochtige lucht die slecht wordt afgevoerd. Om deze problemen te herkennen is het belangrijk om te kijken naar de symptomen als schimmel, vochtige plekken, waterdruppels, verkleuringen en onaangename geuren.

Kun je zonder problemen een vochtige muur verven?

Een vochtige muur is vaak niet zonder reden vochtig, daarom heeft het soms geen nut om met vochtwerende verf de muur of vochtplekken over te schilderen. De kans dat het vochtprobleem dan doorzet, is zeker aanwezig, hierdoor kun je binnenkort opnieuw beginnen met schilderen. Het vochtprobleem kan twee oorzaken hebben. Zo zijn er muren met opstijgend vocht of vocht in de muur, deze problemen komen vaak voort uit beschadigingen of bouwtechnische problemen. Zodra dit is opgelost is het mogelijk om te kiezen voor een vochtwerende en schimmelwerende verf. De tweede oorzaak zijn vochtige ruimtes, zoals de badkamer, de verf kan vochtplekken vertonen doordat deze niet bestand is tegen vochtige ruimtes. Sommige verfsoorten laten het toe om rechtstreeks over de schimmel- en vochtplekken heen te verven, maar lees voor gebruik goed het technische blad.

De beste verf voor vochtige muren schilderen

Er zijn verschillende soorten verf die voor jou de oplossing kunnen bieden, maar welke muurverf kies je nu voor jouw probleem. Als je op zoek bent naar muurverf voor in natte ruimtes kun je kiezen voor bijvoorbeeld Sikkens Alpha Humitex SF, deze verf is niet alleen schimmelwerend, ook is hij waterafstotend en vochtwerend. Een alternatief is Sigma Sigmaresist Fungi Matt, deze verf is schimmelwerend, maar niet vochtwerend.

Stel voor je hebt vochtproblemen gehad en deze zijn nu opgelost, dan ben je op zoek naar een isolerende verf. Een isolerende verf zorgt ervoor dat waterkringen, nicotinevlekken, koffievlekken en andere doorslag van hardnekkige vervuiling niet zichtbaar is. Van Sikkens is er bijvoorbeeld de Sikkens Alpha Isolux SF, deze verf is ook schrobvast en heeft een matte afwerking. Het alternatief is de Sigma StainAway Matt, deze verf isoleert vlekken en dekt uitstekend. Let op! Het is wel belangrijk dat het oorspronkelijke probleem wel wordt opgelost voordat je aan de slag gaat met schilderen. Laat hierna ook de muur goed uitdrogen.

De juiste vochtwerende verf koop je bij Verf-plaza.nl

Voordat je een vochtige muur gaat schilderen is het belangrijk om eerst altijd het vochtprobleem zelf aan te pakken. Wanneer het vochtprobleem niet meer terugkeert, kun je gebruikmaken van de juiste verf om zo de vochtplekken en schimmel weg te werken. Natuurlijk zijn er ook ruimtes als de badkamer, hier is het verstandig om juist een vocht- en schimmelwerende verf te kiezen. Zodat dergelijke problemen zich niet voordoen. Voor de juiste verf ben je bij Verf-plaza.nl in goede handen. Advies nodig of vragen over het schilderen van vochtige muren, neem dan gerust contact op met een van onze specialisten.

Vragen? stel ze!

Neem contact met ons op