Eerst kitten, dan schilderen of andersom?

Eerst kitten of eerst schilderen?

Moet ik eerst kitten of eerst gaan schilderen? Dat is een veel gestelde vraag van mensen met nieuwbouw woningen of grote renovaties. Wat je eerst moet doen is afhankelijk van je situatie. We zetten deze situaties voor je op een rijtje. Mocht je er toch niet uitkomen, dan kan je altijd contact met ons opnemen voor advies.

1. Onbehandelde ondergronden

Heb je nieuw stucwerk (of een variant hierop), dan moet je altijd eerst een voorstrijkmiddel aanbrengen. Na dit te hebben aangebracht kan je beginnen met kitten. Gebruik altijd de juiste kit die overschilderbaar is, wij adviseren de Soudal Acryrub CF2. Na het kitten kan je beginnen met het aanbrengen van muurverf.

Voor houtwerk geldt eigenlijk hetzelfde. Heb je kaal hout, dan moet je deze eerst gronden, vervolgens kitten en dan nog een keer gronden. Vervolgens afwerken met een lak.

De reden dat bij onbehandelde ondergronden eerst een primer moeten worden aangebracht, is omdat dit soort ondergronden zuigend zijn. Wanneer je hier direct kit op aanbrengt, zullen er bepaalde middelen waar de kit is uit opgebouwd in de ondergrond trekken. Dit heeft een negatief effect op de kit en zal hierdoor minder sterk zijn of niet goed hechten.

2. Behandelde ondergronden

Zijn je muren al behandeld of geschilderd, dan kan je de kit direct aanbrengen (wel altijd eerst even de ondergrond schoonmaken). Vervolgens kan je deze overschilderen.

Nog vragen?

Kom je er toch niet aan uit of twijfel je? Neem dan gerust contact met ons op voor je vragen. Je kan ons bereiken door te bellen, mailen of via WhatsApp.
Onze verfspecialisten staan voor je klaar.

Vragen? stel ze!

Neem contact met ons op