Verf spuiten | Verfplaza

Verf spuiten: hoe werkt dat?

Het spuiten van verf is niet alleen in de automotive wereld mogelijk. In het vak van schilderen is verfspuiten een revolutionaire oplossing als we kijken naar efficiëntie, snelheid en professionele afwerkingen. Het spuiten van verf wordt vaak gekozen door professionals wanneer het gaat om grote oppervlaktes in eenzelfde ruimte of gebouw. Zowel muren als plafonds kunnen worden geschilderd met een verfspuit. Zelf kan je ook gerust aan de slag met het spuiten van verf, lees hieronder verder over het verspuiten van muurverf, wat je nodig hebt om verf te spuiten, hoe je de oppervlaktes voorbereidt op spuiten en de persoonlijke bescherming voor verfspuiten.

Verspuitbare muurverf

Er zijn twee voorwaarden voor het spuiten van muurverf. Als eerst dient de verf niet te stevig te zijn voor de verfspuit. Een stevige verf kan voor problemen zorgen in de spuitmachine. Ten tweede mogen er geen vaste delen in de verf zitten, anders raakt het spuitdeel verstopt. Het spuiten van latex verf is over het algemeen altijd mogelijk. Muren spuiten kan met vele verschillende verven van bekende merken zoals Sikkens, Sigma, Flexa, Histor, SPS en Farrow and Ball. Niet alleen latexverf is te verspuiten, ook krijtverf is bijvoorbeeld te verspuiten. Voordat je verf gaat kopen om te spuiten is het belangrijk om er zeker van te zijn dat je de juiste verf hebt en of die mogelijk verdund moet worden volgens het technisch blad.

Lak voor verfspuiten

Voor het spuiten van lak is het belangrijk dat je de juiste middelen hebt, in tegenstelling tot een latex kan een lak niet altijd gespoten worden. Kijk daarom altijd in het technisch blad van het product of kies voor een speciale verspuitbare lakverf! Twijfel je of je de lakverf kunt verspuiten? Neem dan contact met ons op voor advies op maat.

Wat heb je nodig om verf te spuiten?

De populairste manier voor het spuiten van verf is met een verfspuit. Hierbij gebruik je een compressor en via een luchtslang verbind je het spuitpistool. Op het spuitpistool zit een vat dat gevuld kan worden met de juiste verf. Door de hoge druk van de compressor krijgt het spuitpistool genoeg kracht om de verf goed te verspreiden. Belangrijk is dat de compressor de juiste druk bereikt en dat de inhoud van de compressor groot genoeg is. Hoe groter de inhoud van de compressor, hoe langer u achter elkaar door kunt spuiten.

Naast het spuiten met een spuitpistool zijn spuitbussen ook nog altijd mogelijk. Spuitbussen hebben wij in veel verschillende merken, kleuren en varianten. Ook kun wij spuitbussen op kleur voor je maken zodat deze perfect bij jouw wensen past.

Oppervlak voorbereiden en spuiten

Ook bij het spuiten van een muur is het belangrijk om de ondergrond voor te bereiden om te verven. Het is belangrijk om te beginnen met het reinigen en ontvetten van het oppervlak. Na het reinigen en ontvetten plak je alle oppervlakken af die in de buurt zitten en waar je geen verf op wilt krijgen. Voordat je gaat spuiten is het belangrijk om te kijken of alles goed is aangesloten en werkt, daarna verdun je wanneer nodig de verf volgens het technisch blad. 

Voor je echt begint aan het oppervlak kun je eerst op een stukje karton testen of de spuit goed is afgesteld. Het resultaat moet een mooi egaal geheel zijn. Vervolgens kan je beginnen met het spuiten van de hoeken en randen van het oppervlak, hierna kun je doorgaan met het grote oppervlak. Zorg ervoor dat je de verfspuit altijd recht houdt en bewaar een gelijkwaardige afstand tot het oppervlak. Werk in verticale banen van het donkere deel in de ruimte naar een deel met meer licht toe, zo zie je altijd goed waar je gebleven bent.

Persoonlijke bescherming voor verfspuiten

Belangrijk is om tijdens het spuiten van verf een masker op te hebben, een goed voorbeeld hiervoor is de 3M 4251C Gas & damp Dampmasker. Om je kleding en huid te beschermen is het belangrijk om een Wegwerpoverall te gebruiken, zodat er geen verf op je huid kan komen. Om volledig beschermd te zijn is een paar Anza Schildershandschoenen de beste keuze.

Nog vragen of advies nodig over het spuiten van verf? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Vragen? stel ze!

Neem contact met ons op