Houten tafel behandelen

Houten tafel behandelen: olie of lak?

Wanneer je een houten tafel hebt, wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk mooi blijft. Om deze op de beste manier te behandelen heb je de keus tussen een lak of een olie. In deze blog leggen we je precies uit wat de voor en nadelen zijn hiervan zijn. Zo kan je voor jezelf kiezen of je je houten tafel liever met een lak of een olie wilt behandelen.

Onder een houten tafel verstaan we alle soorten tafels. Dit kan een eiken, grenen of een andere houtsoort tafel zijn.

Houten tafel behandelen met een lak

Om een houten tafel maximaal te beschermen is het gebruik van een 2 componenten blank lak altijd aan te raden. Hiermee geef je de tafel een kleurloze lak laag die de tafel bescherming biedt tegen krassen, chemicaliën en vlekken. Om de natuurlijke uitstraling van het hout te bewaren, kan je het beste kiezen voor ultra matte uitstraling. Hiermee is het bijna niet zichtbaar dat er een lak laag op de tafel zit. Daarnaast heb je ook de keuze om een blanke lak in zijdeglans of hoogglans te nemen. Deze glansgraden worden voornamelijk gebruikt in de horeca. Dit omdat deze nog sterker zijn en makkelijker schoon te maken.

Blanke lakken die je kan gebruiken voor je houten tafel:

  • Trae Lyx Naturel
    Dit is de mooiste keuze om je houten tafel te beschermen. Door de ultra matte uitstraling blijft het hout de natuurlijke uitstraling houden, maar is die extra goed beschermd tegen krassen, water, chemicaliën en vlekken. Deze lak is alleen te gebruiken voor lichte houtsoorten (zoals grenen)
  • Trae Lyx Naturel Extreme
    Dit is dezelfde lak alleen dan voor donkere houtsoorten.
  • Trae Lyx Projectlak
    Deze 2 componentenlak is verkrijgbaar in het mat, zijdeglans en hoogglans. Deze wordt voornamelijk gebruikt in de horeca. Dit omdat wanneer je voor hoogglans gaat je de maximale bescherming geeft aan je houten tafel. Deze is makkelijk schoon te maken en kan overal tegen.

Tip! Gebruik de Trae Lyx Naturel Grondlak als primer.

Houten tafel behandelen met een olie

Wanneer je je houten tafel zo natuurlijk mogelijk wilt behandelen, moet je kiezen voor een olie. Deze dringt diep in het hout en beschermd tegen water en vuil. Het hout blijft als hout aanvoelen waardoor het net lijkt alsof de tafel onbehandeld is.
De olie die aanbevelen zijn:

Let op! Olie is onderhoudsgevoelig. Je zal ieder jaar opnieuw de tafel in de olie moeten zetten.

Moet je een lak of olie gebruiken voor je tafel

Om een binnen tafel te behandelen kan je kiezen voor een olie of een lak. Beide hebben voor en nadelen. Om je te helpen bij het kiezen van het juiste product zetten we de voor en nadelen op een rijtje:

Voordelen lak voor een tafel

  • Extreem kras- en slijtvast
  • Beschermd tegen water en vuil
  • Weinig onderhoud (lak gaat voor jaren mee)

Nadelen:

  • Iets minder natuurlijke uitstraling dan olie
  • Je voelt de houtstructuur niet meer (kan ook een voordeel zijn)

Voordelen olie voor een tafel:

  • Beschermd tegen water en vuil
  • Geeft de meest natuurlijke uitstraling die mogelijk is
  • Het hout blijft als hout aanvoelen

Nadelen:

  • Onderhoudsgevoelig: ieder jaar opnieuw de olie aanbrengen
  • Beschermd niet tegen krassen (kras komt in het hout)
  • Eenmaal olie altijd olie (je kan dus nooit meer switchen naar een lak)

Houten tafel in de horeca behandelen

Heb je een cafe of restaurant en wil je je houten tafels maximaal beschermen? Dan kan je het beste kiezen voor de Trae Lyx Projectlak in hoogglans (of anders zijdeglans). Dit is de sterkst mogelijk lak die je kan gebruiken. Zeker wanneer je voor hoogglans gaat heb je extra veel voordeel. Na gebruik poets je de tafel eenvoudig schoon en zitten de nieuw gasten altijd aan een schone tafel.

Let op! Deze lak is alleen voor binnen gebruik, staan de tafels altijd buiten (dus ook s’avonds), dan kan je deze lak niet gebruiken.

Blanke lak voor tafel horeca

Vragen? stel ze!

Neem contact met ons op