Hoeveel verf heb ik nodig?

Hoeveel verf je nodig hebt is altijd afhankelijk van wat je wilt gaan schilderen en met wat voor verf je gaat schilderen. Gelukkig zijn er wel veel standaard berekeningen die je kan doen om een goede inschatting te doen.
Om erachter te komen hoeveel verf je nodig hebt is het belangrijk dat je m² opmeet van de oppervlaktes die wilt gaan schilderen. Aan de hand van de m² kan je direct een schatting maken. Het berekenen van het aantal m2 doe je via de volgende berekening:

Lengte/Hoogte x breedte = het aantal m²

Stel je hebt een muur van 2,4 meter hoog en die is 8 meter breed. Dan doe je 2,4 x 8 = 19,2 m² oppervlak dat je moet gaan schilderen.

In sommige gevallen moet je nog iets van het oppervlak aftrekken. Dit wanneer er bijvoorbeeld een deur of raam in de muur zit. Je kan dit op het eind van de som door – de deur of kozijn. Bereken dit oppervlak eerst, een deur is vaak 2m, maar een raam is altijd verschillend.

Aantal liters verf

Nu je weet hoeveel m² je moet gaan schilderen is het makkelijk. Bijna al verf heeft namelijk een bepaald rendement per m² oftewel m² per liter. Per merk en soort verf kan dit variëren. Zo is het rendement van een buitenlak op terpentine basis een stuk hoger dan een watergedragen binnenlak. Bij muurverf varieert het tussen de 8 en 12 m2 per liter (dit is ook afhankelijk van de ondergrond).

Standaard afmetingen

De meest voorkomende objecten die in woningen worden geschilderd hebben standaard afmetingen. Denk hierbij aan deuren en trappen, maar hoogtes van de plafonds. Dit maakt het makkelijk om te berekenen hoeveel liter je nodig hebt wanneer je gaat schilderen. We zetten deze objecten voor je op een rijtje;

Deur:
Het oppervlak van een dichte deur is ongeveer 2 m² per kant. Dus wanneer je beide kanten wilt schilderen moet rekening houden met 4 m² per deur. Met een lak schilder je zeker 10 – 12 m² per liter. Je hebt dus per deur 0,4 liter verf nodig.

Trap:
De regel is een beetje dat je per traptrede 1 m² berekent. Heb je een trap van 10 tredes, dan moet je een oppervlakte van 10 m² schilderen.
Let op er bij sommige trappen ook stootborden of zijkanten zijn. Als dit er veel zijn kan je het m² x 2 doen.

Muren:
De muren zijn vaak het makkelijkst. Je kan deze eenvoudig meten en hierdoor een goede inschatting maken. Bijna alle muurverven hebben een rendement van 10 m² per liter.

Let op! Afhankelijk van wat je schildert en de kleur moet je soms meerdere lagen aanbrengen. Bovengenoemde schattingen zijn gebaseerd op 1 laag. Mocht je 2 lagen moeten of willen aanbrengen, dan kan je heel eenvoudig alles x 2 doen.

Vragen? stel ze!

Neem contact met ons op