Hoe kun je een aanrechtblad verven?

Een aanrechtblad verven is de ideale oplossing voor iemand die relatief goedkoop zijn keuken een nieuwe uitstraling wil geven. Een aanrechtblad is een oppervlak dat veel onder druk staat en kan vaak van verschillende materialen zijn gemaakt. Hierdoor kan het een klus zijn die als lastig wordt ervaren door de gemiddelde doe-het-zelver, maar met onze werkwijze en juiste tips helpen we jou hier doorheen. Een voordeel voor jou is dat bij het verven van een RVS, houten of gelamineerd aanrechtblad is dat de werkwijze om en nabij hetzelfde blijft. 

Het aanrechtblad voorbereiden op verven

Het voorbereiden van ieder soort keukenblad is belangrijk, ook al gaat het om een kunststof aanrechtblad, houten aanrechtblad, RVS aanrechtblad of gelamineerd aanrechtblad. Voor het verven van een aanrechtblad is een van de eerste stappen om het oppervlak op te ruimen, dus haal alles wat los zit weg van het oppervlak. Dan gaan we door naar de vastzittende onderdelen, bijvoorbeeld de gootsteen, kraan of andere onderdelen. Als het niet mogelijk is, zorg er dan voor dat je deze onderdelen goed afgeplakt hebt. Nadat het aanrechtblad leeg is gaan we reinigen en ontvetten. Begin met het verwijderen van loszittend vuil met een borstel, vervolgens kun je gebruikmaken van een ontvetter om de hechting van de verf nog verder te bevorderen. 

Nadat je het gehele oppervlak hebt gereinigd en ontvet, gaan we dit licht op schuren, ongeacht het materiaal waarvan het aanrechtblad is gemaakt. Door het aanrechtblad licht op te schuren creëer je kleine haarkrasjes, doordat het oppervlak ruwer is, hecht de primer of verf zich beter aan het oppervlak. Deze stap is vooral erg belangrijk bij hele gladde oppervlakken, zoals een RVS of gelamineerd aanrechtblad. Het schuren kun je het best doen met een lichte korrel, rond de 160 of hoger. Na het schuren verwijder je het loszittende vuil voor de laatste keer en ben je klaar om te gaan verven. 

Het aanrechtblad schilderen

Nadat je het aanrechtblad goed hebt voorbereid op het schilderen is het belangrijk om te kijken wat voor verf je gaat aanbrengen. Het aanrecht blijft een oppervlak dat vaak onder druk staat van verschillende factoren, daarom is het belangrijk deze klus goed uit te voeren, anders zul je geen langdurig resultaat behalen. De eerste stap is het kiezen van een geschikte primer, dit is afhankelijk van het materiaal van jouw aanrechtblad. Een goede multiprimer voor binnen is bijvoorbeeld de Zinsser Bulss Eye 1-2-3, deze is geschikt voor hout, beton, MDF en zelfs tegels. Wil je er zeker van zijn dat je de juiste multiprimer kiest voor het oppervlak, neem dan gerust contact op met een van onze specialisten. De juiste verfbenodigdheden vind je ook in ons assortiment.

Net als bij de primer is het belangrijk om de juiste aflak te kiezen. Zo is het verstandig om een lak te kiezen die kras- en slijtage vast is en huidvet resistent is. Voor binnen is het vaak verstandig om te kiezen voor een lak op waterbasis, zo geurt deze minder en vergeelt hij niet zodra er geen zonlicht op staat. Ook voor advies over het kiezen van de juiste lak, kun je contact opnemen met een van onze specialisten.

Nadelen verven van een kunststof aanrechtblad

De keuken blijft een lastige omgeving om in te verven, vooral bij een kunststof keukenblad zijn er verschillende nadelen. Zo mag er geen water onder de verf komen, wat lastig is bij de kraan en spoelbak. Na het verven van het kunststof aanrechtblad, wordt dit blad een stuk minder bestand tegen krassen en slijtage. Zo is het snijden op het blad niet meer mogelijk en kan het schuiven van pannen al krassen veroorzaken. Voor in huis kiezen we vaak een watergedragen lak, helaas zijn deze minder bestand tegen hitte en water. Waardoor dit de levensduur van de lak kan verkorten. Het keukenblad wordt vaak afgekit met siliconenkit en zo ook de onderdelen die worden ingebouwd. Siliconenkit en verf is geen goede combinatie en zal leiden tot een siliconenbesmetting van de verf. Kunststof aanrechtbladen zijn wel te verven, maar voor een langdurig resultaat raden wij dit af. 

Voor meer vragen over het verven van jouw keukenblad of aanrechtblad kun je altijd terecht bij een van onze specialisten via een van de contactmogelijkheden. 

Vragen? stel ze!

Neem contact met ons op