Epoxyvloer verven | Verf-plaza

Hoe kun je epoxy verven?

Epoxy is een duroplast die veel wordt gebruikt als basis voor producten, denk bijvoorbeeld aan epoxyhars of epoxy verf. Vaak zijn er veel vragen over het gebruik van epoxy, met name op het gebied van epoxy schilderen. Een andere toepassing van epoxyverf is voor vloeren, zo zijn met epoxy geschilderde vloeren erg sterk en goed bestand tegen verschillende vloeistoffen. Epoxyvloeren worden vaak gebruikt in bedrijvenpanden, zo hebben ze veel voordelen en een industriële uitstraling. In deze blog leggen we de focus op epoxy overschilderen.

De kracht van een epoxyvloer

Epoxyvloeren hebben erg veel voordelen, waardoor ze populair zijn in het bedrijfsleven. Een epoxyvloer is buitengewoon duurzaam, zo is het bestand tegen zware belasting, schokken, krassen en veel chemische stoffen. Omdat deze duurzaam zijn, zijn ze ook gemakkelijk te reinigen, door hun gladde oppervlak en stevigheid kun je het vuil snel verwijderen. Vroeger was een epoxyvloer alleen te krijgen in grijs of wit, maar tegenwoordig zijn er eindeloos veel mogelijkheden voor het design en kleur. Bijvoorbeeld met de Sikkens Wapex 660, deze is verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren.

Epoxyvloeren zijn vaak erg populair in garages en werkplaatsen, door hun hoge bestendigheid tegen chemische producten, vocht en belasting. De Oolex Aqua Epoxy Vloercoating is extreem kras en slijtvast en ook nog geschikt tegen weekmakers van warme autobanden. In vergelijking met andere vloer mogelijkheden, is een epoxyvloercoating relatief snel aan te brengen. Hierdoor kan de vloer vrij snel weer worden belast, ook zijn er mogelijkheden voor het aanbrengen van een antislipmiddel. Zo is jouw autowerkplaats nog veiliger.

Welke epoxy vloercoating kies ik?

Een epoxy vloercoating ontstaat door de chemische reactie tussen twee stoffen, waardoor de coating uithardt. De vloercoatings zijn te krijgen in verschillende soorten en kleuren. Een populaire keus voor de autogarage is bijvoorbeeld de Oolex Aqua Epoxy Vloercoating. Deze is niet alleen extreem kras- en slijtvast, ook is hij bestendig tegen weekmakers. Hierdoor tasten warme autobanden de vloer niet aan. De Sikkens Wapex 660 is geschikt voor muren en vloeren voor binnen, deze is in tegenstelling tot de Oolex Aqua Epoxy Vloercoating in alle kleuren te mengen. Een alternatief voor een matte afwerking is de Sikkens Wapex 660 Mat, de matte afwerking verzwakt helaas wel de vloercoating. Zo is deze niet te gebruiken in garages waar warme autobanden komen, tevens kunnen lichte kleuren gaan vergelen.

Stappenplan voor het schilderen van een epoxyvloer

  1. Bereid de ondergrond voor, door eerst het losse vuil te verwijderen met een bezem en vervolgens te reinigen met een ontvetter en schrobber. Hierna laat je de vloer goed drogen.
  2. Om de hechting te bevorderen schuur je de vloer eerst licht op en verwijder je hardnekkige vlekken. Vervolgens verwijder je voor het laatst al het vuil en zorg je voor een zuivere ondergrond.
  3. Sommige epoxyvloeren hebben een primer, maar de meeste vloercoatings beschikken over beide in een. Wanneer dit niet zo is, dan breng je de primer aan.
  4. Een belangrijk onderdeel is om de epoxyverf te mengen, sommige onbehandelde vloeren dienen eerst een verdunde toepassing te krijgen. Lees daarom goed het technisch blad door voor het aanbrengen.
  5. Het aanbrengen van de epoxyverf doen we met een roller, bijvoorbeeld deze nylon roller. Afhankelijk van de dekking is het belangrijk om twee of drie lagen aan te brengen.
  6. Optioneel kan er een decoratief element toegevoegd worden aan de vloer, het is belangrijk om dit te doen terwijl de vloer nog nat is.
  7. Laat de vloer goed drogen en uitharden, voor de specifieke tijden kun je kijken op het technische blad.
  8. Optioneel kun je een topcoat aanbrengen, om bijvoorbeeld specifieke eigenschappen van de epoxyvloer te versterken. 
  9. Laat tot slot de vloer lang genoeg drogen en uitharden voordat je deze belast.

Bij Verf-plaza.nl hebben wij een ruim aanbod in epoxyvloercoatings geschikt voor verschillende toepassingen. Ook voor het benodigde materiaal kun je bij Verf-plaza.nl terecht. Voor vragen of advies over het aanbrengen van een epoxy vloercoating kun je gerust contact opnemen met onze specialisten. 

Vragen? stel ze!

Neem contact met ons op