muurverf

Wit, RAL 9010 of RAL 9016: wat moet je kiezen?

Je gaat de muur wit schilderen: moet je dan RAL 9010 of RAL 9016 hebben? Of is er nog een andere ‘wit’ die je eigenlijk moet gebruiken? Wij leggen je uit over het verschil tussen de verschillende tinten. En is er eigenlijk een verschil tussen RAL 9016 en wit?

De RAL-kleuren vormen een belangrijke standaard als je zoekt naar een bepaalde tint. Met name voor wit, zwart en een aantal grijstinten gelden er gebruikelijke keuzes. Dat zijn de verfkleuren die de schilders adviseren, soms op voorraad hebben en anders in ieder geval makkelijk kunnen bestellen.

En zou je een schilder vragen om de muur en het plafond ‘wit’ te schilderen? Een schilder heeft daar niet voldoende informatie aan. Er is een kleurcode nodig om de juiste tint te bestellen. In de meeste gevallen zal het voor wit gaan om RAL 9010 of RAL 9016.

Wij leggen je uit over de verschillen tussen die twee. En waarom het niet voldoende is om aan te geven dat je de muur graag wit geschilderd wilt hebben. 

Drie kleuren verf: wit, RAL 9010 en RAL 9016

We krijgen de meeste vragen over wit, RAL 9010 en 9016. Daarom zetten we die drie ‘kleuren’ voor je op een rij, om je precies uit te leggen wat dit eigenlijk inhoudt.

Daarnaast is het belangrijk om hierin ook RAL 9001 mee te nemen. Tot zo’n 10 of 15 jaar geleden was het namelijk heel gebruikelijk om ook daar gebruik van te maken in nieuwbouwwoningen. De keuzes zagen er over het algemeen als volgt uit:

      • Plafond: RAL 9016
      • Muren: RAL 9010
      • Kozijnen en stopcontacten: RAL 9001

Met RAL 9016 kies je in dit rijtje voor de meest witte tint. Als je er een wit A4-vel bij zou houden komt die tint daar aardig bij in de buurt. Je zal vervolgens merken dat 9010 al een stukje minder wit is. Er zit een gelige gloed in. Dat geldt nog veel sterker voor 9001. Het is bijna crème, waardoor er een meer warme uitstraling vanuit gaat. 

Met de bovenstaande verdeling lijkt het plafond een beetje hoger te zijn. De muren ogen wit, zolang je er geen wit vel A4-papier naast houdt. Het zorgt voor een rustige en warme uitstraling, die veel mensen als prettig ervaren.